Kranmärkt förvaltning

Tekniska förvaltningen kranmärker nu hela verksamheten och slopar inköp av dricksvatten i flaska. Kranmärkt är en nationell hållbarhetsmärkning av verksamheter som inte använder sig av flaskvatten.

Den 22 mars varje år är det FNs internationella världsvattendag. Det innebär att dricksvattenfrågan lyfts världen över. I samband med årets Världsvattendag uppmärksammar Växjö kommuns tekniska förvaltning värdet av vårt vatten genom att Kranmärka sin verksamhet. Många i Sverige tar rent och friskt vatten för givet. Men vi måste alla ta hand om det, för att vattnet ska vara lika friskt och rent i framtiden. Kranmärkt betyder att arbetsplatser, möten, konferenser och utbildningar som tekniska förvaltningen ordnar ska vara fria från flaskvatten.

- Att välja kranvatten istället för flaskvatten är ett enkelt sätt att bidra till en bättre miljö och på så sätt inspirerar tekniska förvaltningen andra att också välja kranvatten, säger Maria Sundell Isling, som är chef för tekniska förvaltningen.

Tekniska förvaltningen har omkring 250 medarbetare och beslutet omfattar alla förvaltningens alla arbetsplatser i kommunen. Kranmärkningen gäller under arbetstid. På fritiden, dit räknas lunchrasten, avgör medarbetarna själva vilket de väljer.

- Vatten är vårt viktigaste livsmedel. Vi har bra dricksvattenresurser som vi skall vara rädda om och skydda så att vi kan fortsätta att leverera ett prima dricksvatten till många av kommunens invånare. Samtidigt strävar Växjö efter att bli en fossilbränslefri kommun. Därför känns det som ett steg i rätt riktning att slå ett slag för kranvattnet att inte servera buteljerat vatten, säger VA-chef Steve Karlsson.

Kranmärkningen togs fram 2015 av Kretslopp och vatten i Göteborgs stad och sprids nu över hela landet via branschorganisationen Svenskt Vatten.

Mer information finns på kampanjsidan för Kranmärkt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Mer information om Världsvattendagen Länk till annan webbplats.

Vattentäta siffror

4 öre per liter

I Sverige har vi gott, friskt och hälsosamt vatten direkt från kranen. För omkring 4 öre per liter får du ett av världens bästa dricksvatten, lokalproducerat och levererat direkt till kranen.

Minst 300 gånger bättre för miljön

En liter kranvatten är 300 gånger bättre för miljön jämfört med samma mängd flaskvatten, eftersom flaskvatten kräver mer energi för transporter och tillverkning av förpackningar, som oftast är av miljöbelastande plast. Det orsakar onödiga koldioxidutsläpp och avfall.

Minst 250 gånger billigare

En liter kranvatten kostar 250 gånger mindre än samma mängd flaskvatten. Det är beräknat på en handfull av de största bryggeriernas pris för flaskvatten.

Källa: Branschorganisationen Svenskt Vatten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senast uppdaterad: 7 mars 2022