På grund av torkan uppmanar vi fortfarande invånarna i Växjö kommun att vara sparsamma med vatten.
För Växjö kommun råder det just nu ingen brist på kommunalt vatten och alla våra vattenverk klarar av att leverera vatten. Vi uppmanar dock allmänheten att använda vattnet med eftertanke, man kan på eget initiativ bidra genom att vara sparsam med vatten. Vi följer noga tillgången på vatten. Om läget förändras fattas nya beslut.
Bevattningsförbud införs först om det uppstår en situation där Växjö kommun riskerar att inte kunna leverera dricksvatten. Då kan kommunen behöva införa begränsningar i form av förbud mot bevattning med vattenspridare och att fylla badbassänger och pooler.
Nej, i Växjö kommun är det inte bevattningsförbud just nu. Men vi följer noga utvecklingen och om situationen förändras kan det bli aktuellt med åtgärder längre fram. Vi uppmanar dock allmänheten att använda vattnet med eftertanke, man kan på eget initiativ bidra genom att vara sparsam med vatten.
För Växjö kommun råder det just nu ingen brist på kommunalt vatten och alla våra vattenverk klarar av att leverera vatten. Men vi följer noga tillgången på vatten och om den ändras kan det bli aktuellt med andra åtgärder.
Tillgången på vatten från vattentäkterna i landets kommuner är olika. I Växjö kommun finns flera vattentäkter och vattenverk för kommunalt dricksvatten, och en av dem ligger i Bergaåsen i Ljungby kommun. Växjös vattentäkt är dock inte samma som Ljungby kommun använder för sitt vatten, utan det är två helt skilda vattentäkter med olika förutsättningar. Växjö kommun gjorde i samband med att vattenverket byggdes i Bergaåsen en mycket stor investering som bland annat säkerställer att vi i denna typ av extrema väderförhållanden kan leverera vatten till våra kommunmedborgare.
Hittills har vi i vår kommun en gynnsam tillgång på vatten i de flesta av våra vattentäkter och bra kapacitet i våra vattenverk. Men vi uppmanar till att använda dricksvattnet med eftertanke. Bevattningsförbud och liknande restriktioner för kommunalt vatten är något som införs bara om det finns en uppenbar risk att vattentäkten inte klarar av att förse ledningsnätet med tillräcklig mycket vatten. I den situationen är vi för närvarande inte i Växjö kommun. På vår sida om Dricksvatten finns tips på vad man som privatperson kan göra för att spara vatten, även om det inte råder bevattningsförbud.
Här är några exempel på vad man kan göra som privatperson för att spara vatten:
Bevattning av kommunens parker sker endast i prioriterade områden, till exempel nyplanteringar och träd där vi har investerat mycket pengar. Bevattning sker i möjligaste mån med sjövatten.
Det finns även fotbollsplaner och golfbanor som bevattnas med sjövatten. I stort sett alla kommunens fontäner har slutna system, som betyder att samma vatten återanvänds hela tiden och cirkulerar runt i fontänen, utan att fylla på nytt vatten.
Det råder inget bevattningsförbud eller andra restriktioner för kommunalt dricksvatten i vår kommun. Men ska en större pool fyllas ska man kontakta kommunens VA avdelning i god tid och få godkännande, kontakta 0470-410 00. På vår sida Egen pool eller badbassäng och kommunalt vatten hittar du mer information.
De hushåll som har egen brunn gör sin egen bedömning av hur de vill hushålla med och använda sitt dricksvatten.
Här är några tips:
Växjö kommun har öppnat flera platser i kommunen där invånare som har en brunn som har sinat kan hämta dricksvatten i egen flaska eller dunk. Platserna finns på sidan Dricksvatten.
Dessutom finns ”vattenkiosker” för köp av större mängd vatten, kontakta 0470-410 00.
För transport av vatten hänvisas till privata speditörer.