Tvätta bilen rätt och gör miljön en tjänst

Den 27-28 april är det Stora Biltvättarhelgen, en nationell helg för att uppmärksamma hur viktigt det är för både människan och miljön att tvätta bilen rätt.

Så här års vill många av oss tvätta bilen och göra den vårfin. Enligt branschorganisationen Svenskt Vatten tvättar vi svenskar bilen över 30 miljoner gånger per år. Hela 20 miljoner av dessa biltvättar sker direkt på gatan.

Vårt bästa tips

Tvätta din bil på en biltvättanläggning! Det finns både automatiska biltvättar och gör-det-själv-hallar. Där renas vattnet ofta i flera steg innan det leds vidare till reningsverket.

Bilvårdsanläggningar har möjligheten att rena och återanvända vattnet, därför är det alltid bättre att tvätta bilen på sådana anläggningar. Om du vaxar bilen regelbundet fastnar inte smutsen lika lätt, då räcker det oftast att skölja av bilen.

Flera tips

  • Använd miljöanpassade rengöringsmedel.
  • Fundera på om du måste använda kemikalier varje gång - kanske det räcker det att spola av bilen med vatten på en anläggning?
  • Tvätta bilen på gräs- eller grusunderlag. Då kan marken själv ta om en del av de skadliga ämnena. Undantag: Om du har egen brunn eller bor nära en dricksvattentäkt ska du undvika det, eftersom smutsvattnet kan förorena dricksvattnet!

Det händer om du tvättar bilen på gatan

Smutsvattnet och rengöringskemikalierna rinner ner i närmaste dagvattenbrunn, tillsammans med regn- och smältvatten. Det smutsiga tvättvattnet förs sedan vidare till våra vattendrag. Ämnen som olja, giftiga tungmetaller, bilvårdsmedel och asfaltsrester kan då rinna ut i åar, sjöar och hav. Det är ämnen som är skadliga både för oss människor och för vår miljö.

Om Stora Biltvättarhelgen

Biltvättarhelgen startades 2014 av branschorganisationen Svenskt Vatten för att uppmärksamma och inspirera allmänheten till att tvätta bilen rätt och därmed göra en stor insats för miljön. Läs mer om biltvätt och vatten på vaxjo.se/biltvatt och svensktvatten.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senast uppdaterad: 7 mars 2022