Tvätta bilen rätt och gör miljön en tjänst

Du fultvättar väl inte bilen? Om du tvättar bilen på gatan rinner giftiga tungmetaller, oljerester och kemikalier rakt ut i naturen. Välj biltvätten istället så får du både en ren bil och en renare miljö. Den 24-25 april är det dags för den "Stora biltvättarhelgen".

Så här års vill många av oss tvätta bilen och göra den vårfin. Det är lätt att tvätta rätt. Vi delar med oss av några tips.

Vårt bästa tips

Tvätta din bil på en biltvättanläggning! Det finns både automatiska biltvättar och gör-det-själv-hallar. Där renas vattnet ofta i flera steg innan det leds vidare till reningsverket och ut i våra sjöar.

Bilvårdsanläggningar har möjligheten att rena och återanvända vattnet, därför är det alltid bättre att tvätta bilen på sådana anläggningar.

Flera tips

  • Använd miljöanpassade rengöringsmedel.
  • Fundera på om du måste använda kemikalier varje gång - kanske det räcker det att spola av bilen med vatten på en anläggning?
  • Vaxa gärna bilen. Vaxet gör att smutsen inte fastnar lika lätt och du behöver inte tvätta så ofta.
  • Om du tvättar bilen hemma någon enstaka gång, välj då en gräsmatta eller grusad yta som ligger långt bort från dagvattenbrunnar, vattendrag och dricksvattenbrunnar.

Det händer om du tvättar bilen på gatan

Smutsvattnet och rengöringskemikalierna rinner ner i närmaste dagvattenbrunn, tillsammans med regn- och smältvatten. Det smutsiga tvättvattnet förs sedan vidare till våra vattendrag. Ämnen som olja, giftiga tungmetaller, bilvårdsmedel och asfaltsrester kan då rinna ut i åar, sjöar och hav. Det är ämnen som är skadliga både för oss människor och för vår miljö.

Om Stora Biltvättarhelgen

Biltvättarhelgen startades 2014 av Svenskt Vatten för att uppmärksamma och inspirera allmänheten till att tvätta bilen rätt och därmed göra en stor insats för miljön. Enligt branschorganisationen Svenskt Vatten sker det ungefär 15 miljoner biltvättar på gatan varje år i landet.

Senast uppdaterad: 21 april 2021