Gymnasieantagningen

I början av juli får alla sökande ett slutligt antagningsbesked. Alla elever ska svara genom att tacka ja eller nej till sitt slutliga antagningsbesked.

Nedan ser ni vanliga frågor och svar om antagningen.

Jag har glömt mitt lösenord till Dexter?

Om du har glömt ditt lösenord till Dexter vänder du dig till studie-och yrkesvägledaren på din grundskola. Du kommer dock att få ut ditt antagningsbesked i brevlådan i början av juli.

Var kan jag se mitt antagningsbesked?

Du kan se ditt antagningsbesked på Dexter (om du har ansökt via Dexter). I början av juli skickas det även ut ett skriftligt besked till samtliga som har sökt gymnasium via Växjö kommuns antagningskansli.

Hur svarar jag på mitt antagningsbesked?

Oavsett om du vill tacka JA eller NEJ till en erbjuden plats måste du svara. Om du ska tacka JA på erbjudan, kan du logga in och svara i Dexter. Om du vill tacka NEJ ska detta göra skriftligen. Detta innebär att du måste skicka in svarstalongen som finns på ditt antagningsbesked som skickas ut i ett brev i början av juli.

Observera! Tackar du NEJ till en erbjuden plats riskerar du att stå utan plats då det inte finns någon garanti att du kommer in via reservantagningen. Vill du stå kvar som reserv till ett högre rangordnat val kan du kryssa i, Jag tackar JA men vill stå kvar som  reserv.

Hur gör jag om jag vill byta val eller komma in på ett lägre rangordnat val?

Har du kommit in på ett högre rangordnat val stryks de lägre valen automatiskt. För att valen ska bli aktuella måste du göra en ansökan om sent omval. Samma gäller om du vill byta val efter att ha fått ditt slutbesked. För att göra en ansökan om sent omval kontaktar du studie- och yrkesvägledare på din grundskola.

Tänk på att du kommer in på ett sent omval i mån av plats, vilket innebär att du hamnar sist i kön till ditt nya val. Din ansökan hanteras då i mån av plats efter de som sökt under ordinarie ansökningsperiod.

Vad är reservantagning?

Mellan den 6 augusti och 14 september pågår reservantagningen. Efter det kontaktar du skolan för ett eventuellt byte. Då tar skolan beslut om det går att byta.

Att vara reserv innebär att du kan bli antagen om det är en elev som tackar NEJ till en erbjuden plats, gör ett sent omval eller blir antagen på ett högre rangordnat val.

Viktigt! Under reservantagningsperioden är det viktigt att du finns tillgänglig på det telefonnummer som du har uppgett i din ansökan. Vi kommer att ringa dig när du står på tur för en reservplats.

Vad gör jag nu när jag inte har kommit in?

Vänd dig till studie- och yrkesvägledare och be om hjälp att göra ett sent omval till ett annat program. Din ansökan hanteras i reservantagningen och du blir antagen i mån av plats.

Saknar du behörighet (godkända betyg) till ett nationellt gymnasieprogram finns det introduktionsprogram pågymnasiet där du kan studera de ämnen du saknar betyg i. Läs mer om introduktionsprogrammet nedan.

Hur kan jag byta klass?

För önskemål om att bli placerad i en särskild klass vänder du dig till skolan som du har kommit in på. Det finns däremot inga garantier för att skolan kan ta hänsyn till ditt önskemål i klassuppdelningen.

Under vecka 28 till 31 är Antagningskansliet stängt. Eventuella frågor och ändringar behandlas inte förrän efter den 6 augusti.

Du kan komma i kontakt med din studie- och yrkesvägledare efter sommarelovet.

Relaterade länkar

Kontakt

Skriv ut
Senast uppdaterad: 23 juli 2018
Förskola och skola