Följ de nationella skärpta råden för att hejda smittspridningen av covid-19

Stäng meddelande

Teknikum blir ett VVS-college

VVS- och fastighetsprogrammet på Teknikum blir en del av branschnämndens VVS-college.

Teknikum har inför läsåret 20/21 utsetts till ett VVS-college. Branschen har kvalitetssäkrat skolor i flera år och nu inför tioårsjubileet har konceptet VVS-college lanserats.

- Det är viktigt att elever som går en VVS-utbildning får en bra utbildning och får med sig den kunskap som företagen faktiskt efterfrågar, säger Henrik Johnsson som är utvecklingsledare för VVS-college och fortsätter: Genom VVS-college vill vi göra det tydligare att det finns ett fördjupat samarbete mellan bransch och skola.

Företag deltar på skolans programråd och är med och bedömer det gymnasiearbete som avslutar elevernas utbildning i skolan. På så sätt får skolorna feedback på vad företagen önskar och behöver när det gäller utbildning och företagen får en bra insyn hur skolornas utbildning går till och vad eleverna lär sig.

För att en skola ska få kalla sig VVS-college måste de uppfylla de krav som ställs. Bland annat att det finns lärare med rätt kompetens, att lokalerna är lämpliga för undervisning, att verktygen och materialen är bra och att eleverna är nöjda och har den kunskap som branschen behöver. Varje år genomförs elevenkäter och kunskapstester på branschgodkända skolor för att se att skolan når upp till de krav som finns.

- Vi är jätteglada att Teknikum blivit godkänd som ett VVS-college, säger Anna Lantz som är rektor för VVS- fastighetsprogrammet på Teknikum. Elever som går utbildningen ska veta att vi ger dem möjlighet att förbereda sig väl inför kommande eftergymnasial lärlingstid. Elever som ska välja utbildning kan vara trygga med att VVS-Branschens Yrkesnämnd årligen ställer krav men också stöttar skolans personal för bästa möjliga utveckling.

VVS-Branschens Yrkesnämnd (VVSYN) är en gemensam organisation för Installatörsföretagen och Byggnads. Genom yrkesnämnden samarbetar arbetsmarknadens parter när det gäller yrkesutbildning inom VVS-branschen för VVS-montörer, industrirörmontörer, VVS-isolerare, isoleringsplåtslagare och sprinklermontörer. VVS-college är VVS-Branschens Yrkesnämnds kvalitetssäkring av skolor och det är i dagsläget 43 gymnasieskolor som är godkända som VVS-college. Tidigare hette konceptet Förstklassig skola.

Kontaktpersoner

Malin Arvidsson, Programansvarig VVS-fastighetsprogrammet
malin.arvidsson@vaxjo.se
073-368 71 17

Anna Lantz, Rektor Teknikum
anna.beurling-lantz@vaxjo.se
0470-435 71

Kontakt

Skriv ut
Senast uppdaterad: 4 september 2020