I grundsärskolan går elever som har en utvecklingsstörning och som har behov av denna skolform enligt en utredning med psykologisk-, pedagogisk-, medicinsk -och social bedömning.
Grundsärskolan är en skolform som är till för, och som är anpassad, till elever som bedöms inte ha förmåga att uppnå grundskolans kunskapskrav på grund av en intellektuell funktionsnedsättning.
Utbildningsnämnden beslutar om ditt barn har rätt att gå i grundsärskola. Grundsärskolan omfattar årskurs 1-9. Förskoleklass finns inte i grundsärskolan.
Barnet kan antingen:
Inom grundsärskolan finns träningsskolan, som är en särskild inriktning för elever som har svårt att ta till sig vissa ämnen. I träningsskolan läser eleverna ämnesområden istället för ämnen.
En elev mottagen i grundsärskolan kan få sin utbildning inom grundskolan om berörda rektorer och vårdnadshavare medger det.
Det är vårdnadshavarna som, efter information om skolformen, ansöker om skolgång i grundsärskolan för sitt barn. Skolgång i grundsärskolan kan avslutas på vårdnadshavarens begäran.
Utbildningsnämnden fattar beslut om barnet ska gå i grundsärskola eller inte, baserat på en utredning. Utbildningsnämnden fattar även beslut om inriktning, grundsärskola eller träningsskola.
Innan barnet kan börja i grundsärskolan görs en utredning som består av fyra fristående bedömningar:
På kommunens grundsärskolor finns fritidsverksamhet. Fritidsverksamheten är till för barn i åldern 7 till 13 år. Barnet får gå på fritids till och vårtermin det år barnet fyller 13 år.
Vid ansökan om mottagande till grundsärskola kan även ansökan om särskild skolskjuts lämnas in.
På Skolverkets webbsida i länken under rubriken Relaterade länkar kan du läsa mer om grundsärskolan och inriktningen träningsskolan.
För mer information om särskolan i Växjö kommun och om ansökan till grundsärskola, kontakta Växjö kommun via kontaktcenter.