Äntligen dags för Earth Week

På måndag 21 mars, för åttonde år i rad, börjar Växjös hållbarhetsvecka Earth Week. Earth Week är en vecka för att dela kunskap, erfarenheter och råd för att Växjö ska vara en fantastisk plats att bo, leva och verka i för våra invånare, företag och besökare- idag och i framtiden. Malin Johansson och Fata Muminovic berättar här om programemt för veckan.

Att det finns intresse och engagemang för hållbarhetsfrågor och vilja att dela goda exempel kan man se i årets Earth Week program. Planeringen försvårades på grund av pandemilägget och skarpa restriktioner men trots det har Växjö kommun tillsammans med föreningar, företag och bolag lyckats skapa en spännande vecka med olika aktiviteter där det finns något för alla. En del aktiviteter är digitala men de fysiska aktiviteterna är det inte brist på i år.

Du hittar hela Earth Week-programmet på Upplev Växjö. Länk till annan webbplats.

Exempel på vad som händer under veckan är att under hela veckan förändras Vattentorget till en så kallade Återbrukslounge som det kommunala bolaget SSAM anordnar. Kom och lämna in saker du tror att någon annan har nytta av och plocka sådant som du själv behöver. I sällskap till Återbruksloungen på Vattentorget kommer det finnas en önskekupol där alla kan lämna sina klimatsmarta tips och önskningar för framtidens Växjö. Gymnasieleverna ges möjlighet att inspireras av fossilfritt levnadsätt av ingen annan än Heidi Andersson, armbryterskan från Ensamheten i Storuman, som tillsammans med sin man Björn Ferry har som mål att leva fossilfritt år 2025. Linneuniversitet uppmärksammar Earth Week med loppis, föreläsningar och ett hackathon. Växjö biblioteket blir hem för flera aktiviteter från poesigympa till en helt annan värld genom Virtual Reality. Gemla hembygdsförening bjuder på föreläsningar om hållbarmode, klädbyte och klädomsorg-helt enkelt allt du behöver för en hållbar garderob.

Att mat och klimat hänger ihop är ingen nyhet. Vi uppmärksammar detta under Earth Week bl.a. med en digital cookalong där du får möjlighet att vara med från ditt kök och laga mat med Jens Vikingsson, kock från Refarm Linné och Bo Frank. Förutom ett klimatsmart recept med fokus på viltkött och råvaror i säsong får du tips om hur kan vi äta för att minska påverkan på miljön och klimatet.

En nyhet för i år är hållbarhetskommunikationskampanj som kommer pågå i tre veckor, vecka innan, under och efter Earth Week. Genom kampanjen får du bland annat enkla vardagliga tips på vad man kan göra för att leva på ett mer hållbart sätt.

Earth Week kan bara avslutas på ett sätt- med Earth Hour förstås. Den 26 mars, mellan 20:30 och 21:30 sluter vi människor upp, runt om i hela världen, under Earth Hour genom att släcka sin belysning. Växjö kommun uppmärksammar detta bland annat genom att släcka fasadbelysning på utvalda kommunala byggnader.

Vi fortsätter att utveckla Earth Week varje år. Om du har synpunkter och idéer når du oss enklast via earthweek@vaxjo.se.

Senast uppdaterad: 18 mars 2022