Stå upp för naturen

Läget för vår planet är akut men det finns massor som vi kan göra för att bromsa utvecklingen och det hänger på Dig att göra en förändring!
Det skriver Caroline Kågell i veckans blogginlägg och lyfter matens påverkan på klimatet.

Visste du att vi i Sverige använder oss av fyra jordklot om året?! Det betyder att vi lever långt över våra tillgångar och jordens resurser. En förlamande tanke som oftast landar i ursäkten att så länge grannen flyger till mallis så kan jag äta kött och köpa ny bil. Men om vi som land ska klara oss med ett jordklot så behöver varje person, företag och organisation göra allt vi kan för att sänka vårt gemensamma klimatavtryck.

Cykla, handla cirkulärt och ät klimatsmart mat… ja det låter kanske jobbigt, enformigt, tråkigt, ansvarsfullt och svårt men helt klart vägen att gå! Som belöning får vi massor med motion, pengar kvar i plånboken och bättre hälsa – viktigast av allt så tar vi tar hand om jorden under tiden som vi lånar den från våra barn.

Att få driva utveckling i framkant i Svensk Offentlig Måltid är spännande, häftigt och avgörande! Här krävs massor av mod och tålamod, jag vågar sticka ut hakan och säga att Växjö Kommun ligger topp tio på listan över kommuner som har kommit långt i sitt klimatarbete kopplat till just matens påverkan på klimatet. Resan som är gjord började flera år bakåt i tiden och gick inte samhället helt obemärkt förbi, men nu står vi här med våra ätandes favoritrecept som är baserade på svenska, ekologiska och närproducerade livsmedel som också har en låg klimatpåverkan utan att det påverkar varken mängden kött som serveras eller hur god maten är – något som hela tiden har varit drivet. Arbetet är inte i hamn än om vi någonsin vill bli färdiga.

Vi vågar bära utvecklingen för våra invånare men det är tufft. Mat är något som ligger många nära hjärtat oavsett om det är mer kött eller mer grönsaker som driver oss. Vi är där och vågar ta dialogen med vårdnadshavare som inte förstår varför just deras barn inte får äta kött alla dagar i veckan. Vi ger elever som inte är vana och blir osäkra när de stöter på en aubergine i en lasagne just tid till att lära genom att kunna ställa frågor. Vissa anser att vi är envisa som inte ger upp och går tillbaka till ”vanlig skolmat” men vi ser att vi tålmodigt väntar in alla i samhället och att vi är konsekventa. Att få föregå med gott exempel åt de som inte är lika långt i sin utveckling eller kunskap gör mig stolt.

Vi är ett stort gäng i Måltidsorganisationen, tillsammans är vår kunskap kring mat, hälsa, svensk livsmedelsstrategi, matens påverkan på klimatet enorm och en stor del av vårt jobb är inte bara att laga mat – det är att vara modiga hjältar som visar vägen för en grönare framtid för vår nästkommande generation och då vill vi göra det på bästa sätt för både människa och jord.

Vid pennan Caroline Kågell, enhetschef i måltidsorganisationen Växjö kommun

Senast uppdaterad: 25 mars 2022