Ett renare Växjö

Växjö stad är något vi har tillsammans. Det är som ett vardagsrum för oss alla. Men för att invånare och besökare ska trivas behöver det vara rent, snyggt och tryggt tänker vi. Ungefär som att du kanske trivs bättre när det är rent och i ordning hemma hos dig.

För att vi ska klara detta behöver vi helt enkelt hjälpas åt och det finns många enkla saker som du själv kan göra. Här kommer våra hetaste tips på vad du kan göra för att vara schysst i stan.

Kasta skräpet i papperskorgen

Det finns över 40 papperskorgar i Växjö centrum som kommunen sköter och tömmer. Papperskorgarna finns där människor rör sig mest. Om du inte ser en papperskorg i din närhet, ta några extra steg så hittar du säkert en.

Är papperskorgarna fulla och behöver tömmas? Hör av dig till oss genom att mejla info@vaxjo.se eller ringa 0470-410 00. Då tömmer vi så fort vi kan.

Ännu bättre är det förstås om du återvinner ditt skräp. Det kan du göra på Spetsamossen. Där finns en särskilda behållare där du kan sortera, glas, plast, papper och restavfall. De kommer också att finnas behållare på Oxtorget och Stortorget inom kort.

Ta in din bricka

På uteserveringar är närgångna fåglar tyvärr ett vanligt problem. Tänk därför på att ta in tallriken eller brickan när du ätit klart. Då bjuder du inte fåglarna på en buffé av rester att kalasa på. Genom att ta bort tillgången på mat för fåglarna blir platsen mindre attraktiv för dem.

Mata inte fåglarna

Tänk också på att inte mata fåglarna med till exempel brödbitar eller smulor av din kanelbulle. Förutom att det lockar till sig fler fåglar till uteserveringen gör du också fågeln en otjänst. Fåglar som äter mycket energirik men näringsfattig mat blir sjuka och kan till och med få missbildningar (änglavingar) som gör att de lider och behöver avlivas. När fåglarnas matas störs också deras naturliga beteende och flyttmönster.

Fimpa rätt

Fimpa i askkoppen eller skaffa en egen fickaskkopp. De är enkla att ha med sig och släpper inte ut någon fimplukt.

Fimpen är skräpets värsting. Den innehåller skadliga ämnen och plaster. Därför är det viktigt att de hamnar på rätt ställe och inte i vår miljö.

Skräp gör oss otrygga

Rent föder rent och skräp föder skräp brukar man säga. Och visst stämmer det. Att slänga det första skräpet på en ren och fin plats bär emot, men att slänga skräp där det redan är skräpigt är lättare. Nedskräpning leder till en negativ spiral. Ju mer skräp som syns, desto mer skräp blir det i stan.

Men att skräp även gör platser otrygga för människor är kanske inget vi tänker på. Skräp leder ofta tyvärr ofta till klotter och skadegörelse, som i sin tur leder till otrygghet.

Så med andra ord. Skräp förfular, skräp skapar otrygghet och skräp kostar pengar.

Hjälps vi alla åt att slänga skräpet rätt och visar att vi bryr oss om vår stad, så blir Växjö rent, snyggt och trevligt att bo och vistas i, och på sikt kanske Sveriges renaste stad.

Du är en del av lösningen. Tack för att du ställer upp på det sätt som du kan!

Året om, plockar, sopar, slänger och städar kommunen i Växjö stad för att invånare och besökare ska trivas. Totalt lägger vi varje år cirka 2 080 timmar på att hålla rent.

  • Det vanligaste skräpet är fimpar, papper och snus
  • Det finns över 40 papperskorgar i centrum.
  • Under 2020 samlade vi in cirka 200 000 liter skräp från papperkorgarna i centrum.
  • Vi samlar ihop cirka 14 kubikmeter skräp i veckan i Växjö stad.
  • Måndag är den skräpigaste dagen i veckan.

Visste du att det kostar 2 miljoner kronor varje år att städa Växjö stad. Vi hoppas att den summan kan minska så att vi kan satsa på andra saker som är bra för dig och kommunen.

På den här kartan hittar du alla papperkorgar

Skriv ut
Senast uppdaterad: 28 december 2021
Hållbar utveckling