Fairtrade City

Växjö är en Fairtrade City. Det har vi varit sedan oktober 2008. Diplomeringen visar att det finns ett engagemang för att konsumtionen av etiskt märkta produkter ska öka i kommunen. 

I Växjö kommun har politikerna beslutat att den etiska konsumtionen inom kommunen ska öka. Det innebär att en större andel av inköpen av till exempel kaffe, te och bananer ska vara etiskt märkta produkter. 

Vad är etisk märkning?

Etisk märkning ska garantera att en vara har producerats på ett bra sätt. Den ska vara göras i enlighet med ILO:s åtta kärnkonventioner om mänskliga rättigheter i arbetslivet. ILO är FN:s organ för arbetslivsfrågor. Bland kärnkonventionerna finns bland annat

  • rätten att bilda fackförening och sluta kollektivavtal
  • förbud mot barnarbete
  • förbud mot tvångs- och slavarbete
  • förbud mot diskriminering. 

Det som är självklart i Växjö ska vara självklart överallt!

Växjö tar de mänskliga rättigheterna på allvar! Sedan 2008 har Växjö diplomerat som en Fairtrade City. Det betyder att Växjö är en kommun som engagerar sig för etisk konsumtion och bidrar till att förbättra levnads- och arbetsvillkor för människor i fattiga länder. 

Målet är att all konsumtion i Växjö ska ha följt de mänskliga rättigheterna vid produktion. Fairtrade City är en diplomering från Fairtrade Sverige. Ett av villkoren är att hela kommunen engagerar sig för en etisk handel och konsumtion: kommunen, företag, butiker, restauranger, organisationer, föreningar och privatpersoner.

Styrgruppen för Fairtrade City består av personer som representerar olika delar av Växjö. De erbjuder företag i Växjö information och diskussion kring hur man kan vara delaktig i Fairtrade City Växjö

Läs mer

Du kan läsa mer om Fairtrademärkt och diplomeringen Fairtrade City på webbplatsen, www.fairtrade.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..    

Relaterade länkar

Skriv ut
Senast uppdaterad: 11 juni 2021
Hållbar utveckling