Kemikalier

Kemikalier finns överallt i vardagen. På cirka 50 år har produktionen av kemikalier i världen ökat från mindre än 10 miljoner ton till över 400 miljoner ton per år. En del av alla kemikalier kan skada oss människor och vår natur.

Allt i vår vardag är uppbyggt av kemiska ämnen. Maten vi äter, djur, växter, vi själva, vatten och luft. Därför är det viktigt att komma ihåg att inte alla kemikalier är farliga, utan bara vissa. När vi pratar om kemikalier menar vi oftast industrikemikalier.

Vi vet att vissa kemikalier är farliga och kan orsaka till exempelvis akut förgiftning, cancer, allegier, fetma, diabetes, hormonstörningar. Det är vanligt att kemiska ämnen läcker ut och sprider sig från saker vi använder i vår vardag. Det kan handla om leksaker, kläder, elektronik, smink och byggmaterial. En stor del av spridningen av kemikalier och plaster sker vid tillverkningsprocessen.

Vi vet att barn är särskilt känsliga för skadliga kemikalier eftersom deras kroppar hela tiden utvecklas. Barn äter och dricker mer i förhållande till sin vikt jämfört med en vuxen och får i sig mer i förhållande till sin vikt. Det är alltså extra viktigt att vi skyddar barnen mot sådana kemiska ämnen och produkter som kan vara farliga. Växjö kommun har därför satsat på åtgärder som minskar risken att utsättas för kemikalier i onödan på förskolorna.

Kemikalieplan

2017 antog Växjö kommun en kemikalieplan , 612 kB, öppnas i nytt fönster.. Där finns åtgärder som ska minska risken för att farliga kemikalier finns i kommunens verksamhet och åtgärder för att öka kunskapen om kemikalier i samhället.

Observera tryckfel på sidan 12, Fokusområde 5, under åtgärd 1; Utveckla kemikalie-tillsynen hos detaljhandeln. Där är de rätta aktiviteterna:
1.1 Utöka kontrollen av kemiska ämnen i butik.
1.2 Utöka tillsynkontroll för kemikalier i byggvaror.

Vad kan jag göra?

Det finns saker du kan göra för att minska mängden skadliga kemikalier och även förhindra att de sprids i miljön.

  • Välj ekologisk mat - Då slipper du rester av bekämpningsmedel både i din mat och i naturen. Med ekologiskt odlad mat slipper du också tungmetaller från konstgödningen, till exempel det cancerframkallande ämnet kadmium.
  • Undvik plast - Olika sorters plast kan innehålla och läcka farliga kemikalier som tas upp av människan eller som kommer ut i naturen.
  • Byt ut non stick-pannorna - Stekpannor, kastruller, ugnsplåtar och bakformar med en yta av så kallad non stick, som till exempel teflon, innehåller PFAS eller PFOA som kan sprida sig till maten. Satsa hellre på gjutjärn och stål.
  • Välj rätt förpackningar - Glasförpackningar och tetrapack är bättre än konservburkar och dryckesburkar vars beläggning på insidan läcker bisfenol A och andra ämnen.
  • Städa smart - Flertalet farliga kemikalier finns i saker vi har i våra hem. När du städar är det därför bra att först dammsuga och sedan våttorka så att miljögifterna hamnar i soporna som bränns och inte i avloppsvattnet. Såpa är ett bra alternativ till mer kemiska golvtvättmedel.
  • I hemmet - Använd miljömärkt färg och tapeter som inte är plastbelagda. Undvik PVC-golv som kan ge ifrån sig skadliga mjukgörare. Vädra gärna nyrenoverade rum ordentligt någon vecka innan man sover där, särskilt om barn sak sova där. Låt tv-apparater och datorer stå på i ett välventilerat rum veckan efter köp. Flamskydds-medel sipprar ut när de värms upp och mest när de är nya. Undvik möbler med flamskyddsmedel. Äldre begagnade och framför allt stoppade möbler kan innehålla hormonstörande flamskyddsmedel som idag är förbjudna. Det mesta är bra att köpa begagnat men just äldre stoppade möbler är det bäst att undvika. Köper du nya möbler, se till att fråga tillverkaren om de innehåller några värstingämnen.
  • Ekologiska kläder - Satsa på ekologiskt eller secondhand. När du köper nytt, tvätta gärna kläder innan de används för att få bort eventuellt skadliga kemikalier som använts i tillverkningen.
  • Se över badrumsskåpet - Behöver du alla produkter i ditt badrum? Dra ned på mängden av det du använder, på så sätt lättar du lite på kemikalietrycket på både naturen och din egen kropp.
  • Kontrollera leksaker - Kontrollera att alla plastleksaker är tillverkade inom EU efter 2007. Nyare plastleksaker innehåller mindre av vissa hormonstörande ämnen.

Du kan del av mer konsumenttips på Kemikalieinspektionenes webbplats Länk till annan webbplats.. Har du små barn hemma? På sidan Kemikalier i barns vardag Länk till annan webbplats. tar Kemikalieinspektionen upp flera råd som du som småbarnsförälder kan tänka på.

Överblivna kemikalierester, till exempel rester av färg eller rengöringsmedel, olja och andra kemikalier räknas som farligt avfall och ska lämnas på någon av kommunens återvinningscentraler Länk till annan webbplats..

Kemikaliska produkter som säljs i handeln ska vara korrekt märkta. Det innebär att det bland annat ska finnas information om riskerna med produkten och hur den ska hanteras. Kemiska produkter kan även vara märkta med frivillig miljömärkning, exempelvis Svanen eller Bra Miljöval. På Kemikalieinspektionens webbplats kan du hitta information om kemiska produkter, till exempel regler för märkning. När det gäller kemikalier i hygieniska artiklar som tvålar eller parfymer ansvarar Socialstyrelsen. https://www.kemi.se/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Miljö- och hälsoskyddskontoret kontrollerar att kemikalier hanteras på ett riktigt sätt hos privatpersoner och företag. Har du frågor om kemikaliehantering är du välkommen att höra av dig.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 14 oktober 2021
Hållbar utveckling