Konsumtion

Alla produkter och tjänster vi köper påverkar miljön på olika sätt, från tillverkning till att den blir avfall. Genom att tänka efter innan vi handlar och genom att handla mer hållbart kan alla konsumenter minska sin miljöpåverkan.

Alla produkter vi människor handlar är producerade någonstans på jorden. Det har gått åt energi och råvaror för att tillverka produkten. Den har transporterats till din butik innan du handlar den hem till dig. När du använder produkten kanske det går åt energi för att använda den. När du inte längre vill ha den blir den till avfall. Produkter påverkar miljön från tillverkning till den blir avfall.

Vad gör kommunen?

När kommunen köper produkter ställer inköparna krav på leverantören att uppfylla vissa krav för att produktionen ska vara så bra så möjligt för miljön.

Möbelcirkeln

Möbelcirkeln är kommunens tjänst för återbruk av möbler och inventarier. Befintliga möbler i kommunen tas om hand och rustas upp. Sedan kan de återanvändas inom kommunala förvaltningar och bolag.

Möbelcirkeln fungerar som en intern Blocket-tjänst. Webben på kommunens intranät är själva navet i återbrukstjänsten där möbler och andra artiklar annonsers ut av den verksamhet som inte behöver dessa och bokas av andra verksamheter. Allt är gratis. Den som behöver hjälp med transport får betala för det.

I lokalerna på Norremark finns allt från stora säkerhetsskåp och whiteboardtavlor till tallrikar och pärmar. Vid behov lagas och tvättas de möbler och artiklar som levererats in till Möbelcirkeln innan de annonseras ut. Det är en ständig cirkulation från olika förvaltningar och bolag och sedan starten 2017 har cirka 3 000 annonser lagts ut.

Tjänsten innebär att kommunen sparar pengar och bidra till en bättre miljö. Det finns även sociala vinster eftersom personer som står långtifrån arbetsmarknaden kan få meningsfull sysselsättning genom Möbelcirkeln.

Möbelcirkeln har även öppet för föreningar som får en möjlighet att hitta möbler till sin verksamhet.

Mål för ekologisk mat

Växjö kommun har höga mål för hur stor andel av maten som ska vara ekologisk och/eller närproducerad. Det är måltidsorganisationen som lagar och distribuerar mat till Växjö kommuns förskolor, skolor och omsorgstagare. Växjö kommuns mat och hållbara måltider

Handla hållbart

I stället för att handla nytt - fundera på om du

  • verkligen behöver det du vill köpa och behöver du det nytt?
  • kan låna det du behöver?
  • kan laga en trasig sak i stället för att köpa nytt?
  • kan köpa det du vill ha begagnat? (nätet, second hand-butik, loppis)
  • tänk efter före köpet...
Skriv ut
Senast uppdaterad: 11 juni 2021
Hållbar utveckling