Växjöpolitiker för fram kommunens hållbarhetsarbete internationellt

Växjö kommuns Cheryl Jones Fur (MP) har åter valts in i ICLEI Europas styrelse. Hon blir där ansvarig för arbetet kring biologisk mångfald.

Det innebär bland annat att hon ska representera ICLEI Europa i FN:s COP15 där ska det tas fram ett avtal, likt Parisavtalet, men för biologisk mångfald.

Samtidigt är Växjö kommun och Magnus P Wåhlin (MP) som enda kommun i Europa, inbjuden att tala på den internationella konferensen Recuperación Verdeglobala (Grön återhämtning), i Mexico idag. Konferensen samlar miljöorganisationer, forskare och regeringsrepresentanter från många olika länder.

- Växjö kommun uppmärksammas i världen på flera sätt vilket är glädjande. När det gäller vår representation i ICLEI innebär det att Växjö får vara med och påverka inriktningen för världens hållbarhetsarbete och arbetet kring biologisk mångfald. Det lokala perspektivet är jätteviktigt i det globala och detta ger Växjöbor en röst i globala sammanhang, säger Cheryl Jones Fur (MP), vice ordförande i kommunfullmäktige och vice ordförande i tekniska nämnden i Växjö kommun.

- Jag kommer dela med mig av Växjö kommuns erfarenheter och visioner kring miljö och klimat. Att visa det Växjö gjort men också få ta del av andras arbete, ger oss kraft att arbeta vidare, säger Magnus P Wåhlin, ordförande i kommunstyrelsens hållbarhetsutskott (MP).

Växjö kommun har länge varit engagerade i ICLEI Europa. Cheryl Jones Fur tog 2019 över tidigare kommunalråd Åsa Karlsson Björkmarkers (S) plats i styrelsen men har nu gått igenom hela nomineringsprocessen och blivit invald på egna meriter.

- Jag är stolt över att Växjö och Växjös politiker lyfts fram i internationella sammanhang, och tar en given position som en av Europas grönaste städer och frontrunners, säger Anna Tenje (M), kommunstyrelsens ordförande.

Om ICLEI

ICLEI är en global organisation för städer och kommuner i världen som arbetar aktivt för hållbar utveckling. 1500 städer och kommuner i världen är medlemmar. ICLEI grundades 1990 och var resultatet av ett möte där drygt 200 lokala myndigheter från 43 länder samlades i FN:s högkvarter i New York. Nätverket arbetar både på lokal och global nivå och en utgångspunkt är att hållbara städer är grunden till en mer hållbar värld. Det var ICLEI som i början av 2000-talet beskrev Växjö som Europas grönaste stad, när de fick frågan av engelska BBC om vilken stad som var grönast i Europa.

Senast uppdaterad: 27 november 2020