Pop up-park, skräplingar och önskekupol under Earth Week 2022

Meditativ vandring i Linnés arboretum, invigning av en ny trädslinga i Linnéparken, matlagning med Bo Frank, vinterbad och #jätteträd är några av de aktiviteter som sker under Earth Week, 21-26 mars.

När Växjö kommuns årliga hållbarhetsvecka återigen går av stapeln är det miljö och klimat som står i fokus. På Vattentorget byggs en tillfällig miljö med en pop up-park av återbrukat material, en önskekupol för att skriva klimatönskningar och en återbrukslounge där allmänheten kan hämta och lämna prylar.

- Det är fantastiskt kul att vi återigen bjuder in Växjöborna och företagen till att delta i Earth Week. Det är ett spännande program och jag ser fram emot att fler får ta del av allt som händer, säger Magnus P. Wåhlin (MP), ordförande i kommunstyrelsens hållbarhetsutskott.

Några axplock från programmet

  • Invigning av Earth Week måndag den 21 mars klockan 10.00 på Vattentorget: Magnus P. Wåhlin inviger veckan tillsammans med barn från Linnéparkens förskola och Östergårds förskola som kommer att hänga upp varsin klimatönskan i önskekupolen.
  • Heidi Andersson, armbryterskan från Ensamheten föreläser för gymnasieelever, den 22 mars på Katedralskolan och Kungsmadskolan
  • Kocken Jens Vikingsson, med sin sidekick Bo Frank, lagar klimatsmart mat och bjuder in allmänheten att delta den 22 mars klockan 18.30, digitalt via Zoom.
  • Utställning av ”skräplingar” 21-24 mars på Växjö stadsbibliotek: konstverk skapade av spill och skräp från omgivningen. Konstnärer är barn från olika förskolor i kommunen.

Veckan avslutas med att Växjö station- och kommunhus, Växjö stadsbibliotek och Växjö energis ackumulatortank symboliskt släcker belysningen under Earth Hour den 26 mars mellan klockan 20.30 och 21.30.

Hela programmet för veckan finns på upplev.vaxjo.se/earthweek Länk till annan webbplats..

Bakgrund

Växjö kommun startade Earth Week 2014 som en del av miljö- och klimatarbetet och den genomförs i samband med WWF:s klimatmanifestation Earth Hour. Veckan samlar arrangörer från hela kommunen, både ideella föreningar, företag och Växjö kommuns förvaltningar och bolag. Veckan avslutas med att Växjö kommun symboliskt släcker vissa byggnader under Earth Hour den 26 mars mellan klockan 20.30 och 21.30.

Senast uppdaterad: 18 mars 2022