Växjö kommun lanserar Viltmatdagen under MAT

För att öka kunskapen om viltmat, ta hål på eventuella myter om hur det är att äta vilt och öka andelen viltkött i offentliga kök lanserar Växjö kommun Viltmatdagen för offentlig sektor tillsammans med Svenska Viltmatakademin under MAT2023.

- Vi lanserar Viltmatsdagen för att belysa att efterfrågan på viltkött är stor inom offentlig sektor och förhoppningen är att utbudet och efterfrågan ska öka i samhället, säger Anna Lorentzson, verksamhetschef för måltidsorganisationen i Växjö kommun.

Planen är att Viltmatdagen för offentlig sektor ska vara årligen återkommande den 8 september på samma sätt som övriga temadagar som uppmärksammar olika maträtter under året.

I dagsläget serveras viltkött från södra Sverige i Växjö kommuns förskolor, skolor och omsorg en gång var sjätte vecka. Målet är att servera mer vilt och att det ska bli en självklar del i menyerna framöver.

- Viltkött är en naturlig form av köttproduktion som är mer klimatsmart än uppfött kött. Genom att använda en råvara från naturen kan Växjö kommun bidra ytterligare till att hållbara måltider serveras i de olika verksamheterna, säger Anna Lorentzson.

Viltmatsdagen för offentlig sektor invigs genom en after work som arrangeras av Växjö kommun tillsammans med Svenska Viltakademin under MATmarknaden den 8 september klockan 15.00-16.30 på Teatertorget. På scen står kockar från Växjö kommun och ledamöter från Svenska Viltakademin som tillsammans bjuder på provsmakning och kunskap om viltkött.

Mer information om MAT 2023. Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad: 7 september 2023