Scensommar 2022 – kulturupplevelser på 52 platser i länet

I sommar är Scensommar tillbaka för åttonde året i rad. Det blir konserter, teater och underhållning hela sommaren Totalt blir det 77 programpunkter på 52 olika platser i länet. Samtliga under bar himmel och med fri entré.

Även denna sommar genomförs Scensommar Kronoberg, det vill säga samarbetet mellan Växjö kommun, Region Kronoberg samt Alvesta, Lessebo, Ljungby, Markaryd, Tingsryd, Uppvidinge och Älmhults kommun med barn- och familjeföreställningar i samtliga länets kommuner.

- Efter pandemin behöver vi kulturupplevelser mer än nånsin. Och framför allt uppleva dem live och tillsammans med andra. Vi har ett fantastiskt program även i år och parollen är fortsatt ”Något för alla”. Vår förhoppning är också att man kan upptäcka sådant som man inte tidigare kände till, säger projektledaren Therése Johansson från Växjö kommun.

Scensommar startar 18 juni med en stor tackföreställning i Växjö (artister avslöjas senare i maj). Sista akten hålls 10 augusti. De 21 barn- och familjeföreställningarna inom Scensommar Kronoberg genomförs till största delen under juli.

- Vi är så glada och stolta över den regionala satsningen som nu blivit permanentad och som ger mer kultur för fler invånare i hela länet. Vi vill fortsätta att förgylla sommaren för våra invånare och arbeta för att tillgängliggöra professionell scenkonst för barn, ungdomar och familjer i vårt län, säger Claudia Crowley Sörensson (M), ordförande i Region Kronobergs kulturnämnd.

- Växjö kommun har i år skjutit till extra pengar till Scensommar eftersom det är så viktigt att nu få igång kultur och evenemang i kommunen och länet igen. Det fantastiska programmet kan också locka människor från andra delar av landet som kan ta del av allt Kronoberg har att erbjuda, säger Jon Malmqvist (KD), ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Växjö.

Konserter i Linnéparken i Växjö

Varje onsdag blir det traditionsenligt Scensommar-konserter i Linnéparken i Växjö. Några av artisterna som redan nu är klara är Moneybrother (6 juli), Oscar Zia (13 juli), Kikki Danielsson (20 juli) Moonica Mac (27 juli) och Sahara Hotnights (10 augusti).

- De stora, breda akterna är ju naturligtvis också en viktig del i Scensommars koncept och vi är så glada att så många folkkära artister besöker Linnéparken i sommar, säger Therése Johansson.

Om Scensommar Kronoberg

Region Kronoberg och samtliga kommuner har beslutat att ingå i en långsiktig överenskommelse för att genomföra och utveckla Scensommar Kronoberg. Insatsen projektleds av Växjö kommun. Region Kronoberg finansierar den regionala samordningen och övriga sju kommuner finansierar föreställningarna i sina respektive kommuner. Samarbete sker också med flera föreningar.

Hit kommer Scensommar i sommar:

Växjö kommun: Växjö, Braås, Brittatorp, Tolg, Asa, Rottne, Gemla, Ingelstad, Åryd, Gårdsby, Furuby, Lammhult, Osaby, Värends Nöbbele, Kalvsvik,
Alvesta kommun: Alvesta, Moheda och Vislanda.
Lessebo kommun: Kosta, Hovmantorp, Lessebo
Ljungby kommun: Ljungby, Bolmsö, Bolmen
Markaryds kommun: Markaryd, Strömsnäsbruk, Hinneryd
Tingsryds kommun: Mårdslycke, Ryd, Rävemåla
Uppvidinge kommun: Lenhovda, Åseda, Alstermo
Älmhult kommun: Älmhult, Möckelsnäs, Virestad

För senaste nytt och fler artistsläpp kan man följa Scensommar på Upplev Växjö Länk till annan webbplats., Facebook Länk till annan webbplats. och Instagram Länk till annan webbplats..

Senast uppdaterad: 4 maj 2022