Här kan du bo

Du kan välja att bo på ett boende som drivs i kommunal regi eller av en privat vårdgivare. Du kan även ansöka om så kallad seniorbostad.

Kommunala särskilda boenden

Drivs av Växjö kommun.

Så arbetar vi för att nå omsorgsnämndens mål

Verksamheten präglas av respekt för ditt självbestämmande och din integritet. I vårt arbete utgår vi från att varje människa är en unik person med egna behov och förutsättningar.

Vi arbetar med kontaktmannaskap och genomförandeplan som ökar din delaktighet och skapar en tydlig struktur för det praktiska genomförandet av omsorgen.

Vi lägger stor vikt vid att mötet mellan dig och oss blir så bra som möjligt.

Aktiviteter och mötesplats

På Birkagården finns en mötesplats några dagar i veckan som du är välkommen till för gemenskap.

På mötesplatsen får du ta del av aktiviteter som läsning, minnesträning, spel m.m. och aktiviter som sittgymnastik. Vid några tillfällen inbjuds till pubafton och musikunderhållning. Du har även möjlighet att delta i gudstjänster.

Hälso- och sjukvård

Hos oss arbetar utbildad och kunnig personal. Undersköterskor och vårdbiträden finns tillgängliga dygnet runt. Sjuksköterskor finns tillgängliga på plats dagtid måndag -fredag. Under övrig tid har vi tillgång till distriktssjuksköterskor och sjuksköterskor i kvälls och- nattpatrullen. Vi har ett nära samarbete med arbetsterapeut, sjukgymnast och läkare.

Boende

Birkagården är en vårdbostad med 26 lägenheter i två plan. Lägenheterna är 30 kvadratmeter och består av ett rum med pentry och handikappsanpassat badrum. I lägenheten finns en höj- och sänkbar säng. Bortsett från sängen möblerar du själv lägenheten. I nära anslutning till lägenheten finns gemensamma lokaler för måltider och aktiviteter.

Hjälp och stöd

Personal finns på plats dygnet runt. Hemtjänstinsatserna ges efter behovsbedömning och i samråd med dig, eventuellt dina närstående och berörd personal. Uppföljning av hur din hjälp fungerar görs kontinuerligt efter behov.

Du erbjuds en kontaktman i personalgruppen. Kontaktmannen har ett särskilt ansvar för att din hjälp fungerar på ett bra sätt. Du och din kontaktman gör en genomförandeplan som beskriver vilken hjälp du får och hur den ska utföras.

Måltider

Måltiden är ett viktigt inslag under dagen. Frukost tillagas på varje våning, middag och kvällsmat kommer färdiglagad från köket på Älgvägen. Du väljer själv om du vill äta i den gemensamma matsalen eller i din lägenhet. Vi erbjuder även mellanmål och något att äta under sen kväll, nattetid eller tidigt morgonmål. Det finns möjlighet till specialkost.

Kontaktuppgifter

Telefon

Besöksadress

Vildparksgatan 14, Växjö

Postadress

Växjö kommun, Birkagården
Vildparksgatan 14, 352 41 Växjö

Birkagården - karta Länk till annan webbplats. 

Drivs av Växjö kommun.

På Borgmästaren finns 61 lägenheter, varav en del är enrumslägenheter och en del är tvårumslägenheter. Vårt mål är att du ska trivas och känna dig trygg med ditt boende. På Borgmästaren finns, förutom erfaren och kompetent omvårdnadspersonal, också personer som arbetar med aktiviteter för att skapa ökad trivsel och glädje.

Så arbetar vi för att nå omsorgsnämndens mål

I vårt arbete utgår vi ifrån dina förutsättningar, behov och önskemål. Tillsammans med din kontaktman upprättas en genomförandeplan. I planen framgår hur dina beviljade insatser ska utföras och dina särskilda önskemål kring utförandet.

Aktiviteter och mötesplats

Vi vill erbjuda ett varierat och inspirerande utbud av upplevelser och aktiviteter. Vi anordnar aktiviteter efter önskemål för att stimulera alla sinnen, bevara kroppens rörelseförmåga och framförallt för att ha trevligt tillsammans. Exempel på aktiviteter är sittande gymnastik, olika fester efter årstiderna, trivselkvällar, filmvisning, bakning och matlagning.

Hälso- och sjukvård

Hos oss arbetar kunnig personal med mycket erfarenhet. Undersköterskor och vårdbiträden finns tillgängliga dygnet runt. För dig som behöver hemsjukvård finns sjuksköterskor på plats dagtid. Kvällar, nätter och helger finns tillgång till sjuksköterska vid behov.

Vi har även ett nära samarbete med arbetsterapeut, sjukgymnast samt läkare från vårdcentral.

Boende

Ett antal av lägenheterna på Borgmästaren är avsedda för personer med demenssjukdom. I denna verksamhet bor det färre omsorgstagare för att kunna skapa en lugnare miljö.

I anslutning till varje enhet på Borgmästaren finns en matsal för gemensamma måltider och aktiviteter.

Lägenheternas storlek varierar men samtliga lägenheter har möblerbar balkong samt dusch och toalett. I lägenheten finns en höj- och sänkbar säng med madrass. I övrigt möblerar du efter eget tycke och smak.

Hjälp och stöd

Hemtjänstinsatserna ges efter behovsbedömning och i samråd med dig, eventuellt dina närstående och berörd personal. Uppföljning av hur din hjälp fungerar görs kontinuerligt efter behov. Du erbjuds en kontaktman i personalgruppen. Kontaktmannen har ett särskilt ansvar för att din hjälp fungerar på ett bra sätt. Du och din kontaktman gör en genomförandeplan som beskriver vilken hjälp du får och hur den ska utföras. Detta sker cirka tre veckor efter att du flyttat in.

Måltider

Måltiden är ett viktigt inslag under dagen. Frukost och mellanmål tillagas på varje avdelning. Middag och kvällsmat lagas i Borgmästarens kök och serveras sen på varje enhet. Du väljer själv om du vill äta i den gemensamma matsalen på enheten eller i din egen lägenhet.

Vi erbjuder även något att äta under sen kväll, nattetid eller ett extra tidigt morgonmål för dig som är morgonpigg.

Det finns möjligheter till specialkost och vid varje måltid finns en alternativrätt som du kan välja.

Kontaktuppgifter

Telefon

Besöksadress

Borgmästaregatan 24, Växjö 352 36 Växjö

Postadress

Växjö kommun, Borgmästaren
Borgmästaregatan 24, 352 36 Växjö

Borgmästaren - karta Länk till annan webbplats.

Drivs av Växjö kommun.

Så arbetar vi för att nå omsorgsnämndens mål

I vårt arbete utgår vi ifrån dina förutsättningar, behov och önskemål. Ändras dina behov förändrar vi också den hjälp du får. Vi arbetar utifrån ett vardagsrehabiliterande förhållningssätt där träning och aktivitet vävs in i vardagens små och stora sysslor. Vi ser gärna att du deltar efter förmåga.

Tillsammans med din kontaktman upprättas en genomförandeplan. I planen framgår hur dina beviljade insatser ska utföras och dina särskilda önskemål kring utförandet.

Aktiviteter och mötesplats

Vi vill erbjuda ett varierat och inspirerande utbud av upplevelser och aktiviteter. Vi anordnar aktiviteter efter önskemål för att stimulera alla sinnen, bevara kroppens rörelseförmåga och för att ha trevligt tillsammans. Exempel på aktiviteter är sittande gymnastik, olika fester efter årstiderna, pubafton, filmvisning, bakning och matlagning.

Hälso- och sjukvård

Hos oss arbetar utbildad och kunnig personal. Undersköterskor och vårdbiträden är tillgängliga dygnet runt. För dig som behöver hemsjukvård finns sjuksköterskor på plats på dagen. På kvällar och nätter har vi tillgång till sjuksköterska i kvälls- och nattpatrullen.

Vi har ett nära samarbete med arbetsterapeut, sjukgymnast samt vårdcentral.

Boende

Det finns totalt 51 lägenheter på Bågen. En av enheterna är avsedd för personer med demenssjukdom. På varje plan finns en matsal för gemensamma måltider och aktiviteter.

Lägenheternas storlek är cirka 46 kvadratmeter. De flesta lägenheterna har två rum och pentry och möblerbar balkong samt dusch och toalett. I lägenheten finns en höj- och sänkbar säng med madrass. I övrigt möblerar du efter eget tycke och smak. I bottenplan finns en större lokal som används vid olika aktiviteter.

Hjälp och stöd

Personalen finns på plats dygnet runt. Hemtjänstinsatserna ges efter behovsbedömning och i samråd med dig, eventuellt dina närstående och berörd personal. Uppföljning av hur din hjälp fungerar görs kontinuerligt efter behov. Du erbjuds kontaktman i personalgruppen. Kontaktmannen har ett särskilt ansvar för att din hjälp fungerar på ett bra sätt. Du och din kontaktman gör en genomförandeplan som beskriver vilken hjälp du får och hur den ska utföras. Detta sker cirka tre veckor efter att du flyttat in.

Måltider

Måltiden är ett viktigt inslag under dagen. Frukost tillagas på varje plan, middag och kvällsmat kommer färdiglagad från köket på Älgvägen. Du väljer själv om du vill äta i den gemensamma matsalen eller i din egen lägenhet. Fika med kaffe och dopp ordnar vi varje eftermiddag och givetvis även kvällsfika.

För din hälsas skull erbjuder vi även något att äta under sen kväll, nattetid eller ett extra tidigt morgonmål för dig som är morgonpigg.

Det finns möjligheter till specialkost och vid varje måltid finns en alternativrätt som du kan välja.

Kontaktuppgifter

Telefon

Besöksadress

Smedsvängen 9, Växjö

Postadress

Växjö kommun, Bågen
Smedsvängen 9, 352 54 Växjö

Bågen - karta Länk till annan webbplats. 

Drivs av Växjö kommun,

Mål och speciell inriktning

Vi som arbetar på Hagalund erbjuder dig en trevlig miljö och närhet till kompetent personal. På Hagalund har vi som mål att ge dig omvårdnad efter behov. Vi vill erbjuda dig möjlighet till social samvaro med gemensamma måltider och gemensamma aktiviteter.

Dina närstående är viktiga både för dig som flyttar in och för oss som arbetar på Hagalund. Vi är måna om att ha god kontakt med de personer som står dig nära.

Så arbetar vi för att nå omsorgsnämndens mål

På Hagalund arbetar vi med kontaktmannaskap som ger dig och dina närstående en ökad trygghet och en större delaktighet. Du får en kontaktman som har ett särskilt ansvar för att ditt behov av omsorg och vård tillgodoses.

Aktiviteter och mötesplats

På våra stora och fina balkonger kan du sitta och prata och dricka kaffe eller bara njuta av solen och värmen under sommaren. Du har också möjlighet att gå ut och gå en runda. På markplan finns vår fina trädgård med paviljong och här försöker vi sitta så fort det finns tillfälle. Vi arrangerar också midsommarfirande och annan underhållning ute i vår trädgård.

Mötesplatsen ordnar aktiviteter flera gånger per vecka. Det är bland annat träning och gymnastik, tidningsläsning och bingo. Det finns olika träffar där vi bakar, tittar på film eller äter middag tillsammans.

Vi uppmärksammar olika högtider, ibland med fester och underhållning och ibland lite mer stillsamt. Vår mötesplats har ett samarbete med Svenska kyrkan som håller gudstjänst varannan vecka och vid större helger. Vi samarbetar också med Röda korset.

Hälso- och sjukvård

Vi har tillgång till sjuksköterskor dagtid på vardagar. Övrig tid finns kvälls-och nattpatrullens sjuksköterskor tillgängliga. En sjuksköterska är patientansvarig för den avdelning där du bor, men självklart hjälps alla sjuksköterskor åt på alla avdelningar.

En till två gånger per vecka finns en läkare från Hovshaga vårdcentral tillgänglig för träff med våra sjuksköterskor eller hembesök. Vid behov kan läkare även göra hembesök under andra tider. Om du behöver prova ut hjälpmedel eller behöver fysisk träning kontaktas sjukgymnast eller arbetsterapeut.

Boende

Hagalund ligger i Hovshaga centrum med närhet till ICA, bibliotek och vårdcentral. Det finns också promenadspår i närheten och bra bussförbindelser till Växjö centrum.

Här finns 62 lägenheter som är uppdelade på fyra våningar. På bottenplan finns åtta lägenheter. De övriga våningarna är delade i två sidor med nio lägenheter på varje sida. Varje sida har dessutom ett gemensamhetsutrymme, vilket ger möjlighet till samvaro med personal och andra boende, och en stor gemensam balkong. En avdelning är för personer med demens.

Alla lägenheter är ljusa och trevliga och har i stort samma planlösning med en yta på 38 m². I lägenheten ingår säng med madrass. I övrigt möblerar du efter ditt eget önskemål.

Hjälp och stöd

När du flyttar till Hagalund vill vi lära känna dig. Det sker genom samtal med din kontaktman, sjuksköterska och enhetschef. Vi har samtal om din bakgrund, dina intressen och önskemål och samtidigt informerar vi dig om vår verksamhet.

Det är viktigt att du har inflytande över den hjälp och det stöd som du behöver. Tillsammans med din kontaktman gör du en genomförandeplan. I planen framgår vilken hjälp du får och hur den ska utformas.

Måltider

Du kan välja om du vill äta dina måltider i din lägenhet, tillsammans med de andra på våningsplanet eller i restaurangen på Hagalund. Frukost lagas på varje avdelning. Middag och kvällsmat kommer färdiglagad från köket på Hagalund. Fika med kaffe och dopp ordnar vi varje eftermiddag och givetvis även kvällsfika och nattmacka för den som så önskar.

Kontaktuppgifter

Telefon

Besöksadress

Pomonavägen 4, Växjö

Postadress

Växjö kommun, Hagalund
Pomonavägen 4, 352 61 Växjö

Hagalund - karta Länk till annan webbplats.

Drivs av Växjö kommun,

Kinnevaldsgården är ett litet boende med totalt 25 lägenheter. Alla lägenheter ligger på markplan och de allra flesta har en liten balkong. Kinnevaldsgården ligger i en lugn miljö med närhet till Vederslövsjön.

Så arbetar vi för att nå omsorgsnämndens mål

Vi som arbetar på Kinnevaldsgården har tillsammans mycket erfarenhet och utbildning. Vi jobbar tillsammans för att ge alla en god vård och omsorg i en trevlig och trygg miljö.

Vi arbetar med kontaktmannaskap och genomförandeplan för att det ska bli tydligt för både dig och oss vad vi som personal ska hjälpa dig med. För oss är det viktigt att det är du som bestämmer över din omsorg.

Vi lägger stor vikt vid att mötet mellan dig och oss blir så bra som möjligt.

Aktiviteter och mötesplats

På Kinnevaldsgården har vi en mötesplats där vi vill skapa gemenskap. Vi har olika former av aktiviteter alla vardagar i veckan. På mötesplatsen anpassar vi aktiviteterna till er som bor här just nu. Vi låter önskemålen styra så långt det bara går. Tidningsläsning, gymnastik, frågesporter och bakning är exempel på aktiviteter som förekommer ofta. Är det fint väder brukar en picknickkorg få följa med på promenaden ner till sjön. Under året brukar det också bjudas in till pubafton, höst- och vårfester, grillkvällar och kräftskiva. Du som vill har även möjlighet att delta i gudstjänster på Kinnevaldgsården en gång i månaden.

Hälso- och sjukvård

Hos oss arbetar utbildad och kunnig personal. Undersköterskor och vårdbiträden finns tillgängliga dygnet runt. Sjuksköterskor/distriktssköterskor finns på Kinnevaldssgården dagtid måndag till fredag. Övrig tid kan distriktssjuksköterskorna och sjuksköterskorna i kvälls- och nattpatrullen komma vid behov. Vi har ett nära samarbete med arbetsterapeut, sjukgymnast och läkare.

Boende

Kinnevaldsgården är en vårdbostad med 25 lägenheter i ett plan. Lägenheterna är mellan 21-37 kvadratmeter och består av ett till två rum med pentry och handikappanpassat badrum. De allra flesta lägenheter har också en liten balkong. I lägenheten finns en höj- och sänkbar säng. Bortsett från sängen möblerar du själv lägenheten så som du vill ha den.

I nära anslutning till din lägenhet finns gemensamma lokaler för måltider och aktiviteter. På Kinnevaldsgården finns också en gemensam uteplats och trädgård.

Hjälp och stöd

Personal finns på plats dygnet runt. Hemtjänstinsatserna ges efter en behovsbedömning och i samråd med dig, eventuellt dina närstående och berörd personal. Vi följer upp hur din hjälp fungerar kontinuerligt och vid behov.

När du flyttar in erbjuder vi dig en kontaktman i personalgruppen. Kontaktmannen har ett särskilt ansvar för att din hjälp fungerar bra. Du och din kontaktman gör tillsammans en genomförandeplan som beskriver hur din beviljade hjälp ska utföras.

Måltider

På Kinnevaldsgården finns personer i tillagningsköket som lagar frukost, middag och kvällsmat. Till middag och kvällsmat väljer du alltid mellan två olika rätter. Du väljer själv om du vill äta i den gemensamma matsalen eller i din lägenhet. Vi erbjuder även mellanmål och något att äta under sen kväll, nattetid eller tidigt morgonmål. Är du i behov av någon form av specialkost så ordnar vi naturligtvis det.

Kontaktuppgifter

Telefon

Besöksadress

Ljungsåkravägen 4, Vederslöv

Postadress

Växjö kommun, Kinnevaldsgården
Ljungsåkravägen 4, 355 94 Vederslöv

Kinnevaldsgården - karta Länk till annan webbplats.

Drivs av Växjö kommun.

Mål och speciell inriktning

Vårt mål är att mötet mellan dig och oss ska präglas av respekt och omtänksamhet. Du ska bli sedd och lyssnad på. Stödet vi ger dig utformar vi efter dina behov och önskemål. Du ska känna dig trygg i din vardag och känna tillit till oss som hjälper dig. Genom att erbjuda aktiviteter av olika slag är vårt mål att du ska ha något att se fram emot under veckan.

Så arbetar vi för att nå omsorgsnämndens mål

Du får en kontaktman som har ett särskilt ansvar för att se till att du trivs och att den hjälp du får fungerar på ett bra sätt. Tillsammans med kontaktmannen skriver du en genomförandeplan. I den framgår vilken hjälp du får och hur du vill att den ges.

Kontinuitet är viktigt. För att du inte ska behöva möta alltför många nya ansikten använder vi oss av en personalpool. Det innebär att det är personal från Kvarngårdens personalpool som i första hand går in som vikarier när någon i den ordinarie personalen är frånvarande.

Aktiviteter och mötesplats

På Kvarngården är aktiviteter ett viktigt inslag i vardagen. Vi planerar och genomför aktiviteter som tränar både kroppen och minnet. Du får möjlighet att bevara dina intressen eller kanske hitta nya. Målet är att ha roligt i gemenskap med andra.

Några exempel på aktiviteter är bingo, gymnastik, bakning, sång och musik, underhållning, spel, högläsning, fester, utflykter och gudstjänst.

Hälso- och sjukvård

Om du behöver sjukvård kommer du att träffa någon av våra sjuksköterskor eller undersköterskor och vårdbiträden. Vi har ett nära samarbete med sjukgymnast, arbetsterapeut och läkare på vårdcentralen.
Tekniska hjälpmedel ordineras av sjukgymnast och arbetsterapeut. Läkare gör hembesök vid behov.

På natten finns tillgång till sjuksköterska i kvälls- och nattpatrullen.

Boende

Kvarngården ligger i en vacker parkmiljö i Ingelstad med promenadstråk och närhet till ån där det också finns en uteplats. Här finns 33 lägenheter, varav åtta lägenheter är avsedda för personer med demens. Lägenheterna är 22-52 kvadratmeter och består av ett till två rum, kök eller kokvrå samt badrum.

Till varje lägenhet hör ett förråd. Lägenheten är utrustad med en höj- och sänkbar säng. I övrigt möblerar du med egna möbler. Vid behov är det möjligt att få ett trygghetslarm inkopplat. I anslutning till lägenheten finns gemensamma utrymmen för aktiviteter och måltider. Några våningsplan har uteplats eller balkong.

Hjälp och stöd

På Kvarngården vill vi att både du och dina anhöriga ska trivas och känna sig hemma. Vårt mål är att miljön ska vara så hemlik och ombonad som möjligt. Du ska uppleva en trygg och meningsfull vardag och bli bemött med omtanke och respekt.

När du flyttar in erbjuds du ett ankomstsamtal. Då samtalar vi om dina önskemål och behov, och ger mer detaljerad information om Kvarngården. Dina anhöriga och närstående är välkomna att vara med.

Vi bjuder även in till anhörigträffar där vi informerar anhöriga om vad som händer på Kvarngården.

Personal finns på plats dygnet runt.

Måltider

Kvarngården har eget kök där vi lagar all mat. Vi serverar frukost, middag och kvällsmat. Däremellan erbjuder vi mellanmål, eftermiddagskaffe och kvällsfika. Du väljer själv om du vill äta i restaurangen, i det gemensamma dagrummet eller i din lägenhet. Det är möjligt att få specialkost. Restaurangen är öppen även för anhöriga och allmänheten.

Kontaktuppgifter

Telefon

Besöksadress

Gamla Växjövägen 21, Ingelstad

Postadress

Växjö kommun, Kvarngården
Gamla Växjövägen 21, 355 72 Ingelstad

Kvarngården - karta Länk till annan webbplats.

Drivs av Växjö kommun.

Vårt mål är att du ska känna dig trygg med ditt boende. Genom erfaren och kompetent personal präglas vårt arbete av god omvårdnad, gott bemötande, respekt och delaktighet. Vi lyssnar på dina önskemål och försöker hitta lösningar för just dig.

Hur vi arbetar för att nå omsorgsnämndens mål

I vårt arbete utgår vi ifrån dina förutsättningar, behov och önskemål. Ändras dina behov förändrar vi också den hjälp du får. Du får en kontaktman som har ett ansvar för att se till att den hjälp du får fungerar på ett bra sätt. Tillsammans med kontaktmannen skriver du en genomförandeplan. I den framgår vilken hjälp du får och hur du vill att den ges. Personalkontinuitet är viktig.

Aktiviteter och träffpunkt

Vi erbjuder ett varierat och inspirerande utbud av upplevelser och aktiviteter. Vi anordnar aktiviteter efter önskemål för att stimulera alla sinnen, bevara kroppens rörelseförmåga och för att ha trevligt tillsammans. Exempel på aktiviteter är sittande gymnastik, cykelturer med parcykel, fiske, golf inomhus, cafékvällar, olika fester efter årstiderna eller att njuta av livet utomhus med en god fika. Vi som personal försöker hitta vägar som passar just dig.
Vi har ett samarbete med närliggande förskola och gör olika aktiviteter tillsammans med barnen. I våra lokaler finns det också möjlighet att delta i gudstjänster i Svenska kyrkans eller frikyrkornas regi.

Hälso- och sjukvård

Vi arbetar mot målet att samtlig personal ska vara utbildade undersköterskor. För dig som beviljas hemsjukvård finns sjuksköterskor på plats under dagtid. På kvällar och nätter finns det tillgång till sjuksköterskor från kommunens kvälls- och nattpatrull. Vi har också ett nära samarbete med kommunens arbetsterapeuter och sjukgymnaster. Vid behov gör läkare hembesök. Vi kan också hjälpa dig med dina läkemedel.

Boende

På Lammengatan finns det 41 lägenheter i ett plan. Lägenheternas storlek är mellan 33 och 44 kvadratmeter. Samtliga lägenheter består av ett till två rum med pentry och handikappanpassat badrum med tvättmaskin och torktumlare. I lägenheten finns en höj- och sänkbar säng. I övrigt möblerar du efter eget tycke och smak.
I nära anslutning till din lägenhet finns gemensamma lokaler för måltider och aktiviteter samt uteplats.
I samma byggnad finns vårdcentral och Folktandvården.

Hjälp och stöd

Personalen finns på plats dygnet runt. Hemtjänstinsatserna ges efter behovsbedömning och i samråd med dig, eventuellt dina närstående och berörd personal. Uppföljning av hur din hjälp fungerar görs kontinuerligt efter behov. Du erbjuds kontaktman i personalgruppen. Kontaktmannen har ett ansvar för att din hjälp fungerar på ett bra sätt. Du och din kontaktman gör en genomförandeplan som beskriver vilken hjälp du får och hur den ska utföras.

Måltider

På Lammengatan finns det ett tillagningskök och en restaurang på bottenplan och det är därifrån måltiderna serveras på våra avdelningar. Det finns möjlighet för anhöriga att köpa lunch i restaurangen.
Måltiden är en viktig del i vardagen. Till middag och kvällsmat väljer du alltid mellan två olika rätter. Du väljer själv om du vill äta i den gemensamma matsalen eller i din lägenhet. Vi erbjuder även mellanmål och något att äta under sen kväll, nattetid och eller tidigt morgonmål. Är du i behov av någon form av specialkost så ordnar vi naturligtvis det.

Kontaktuppgifter

Telefon

Besöksadress

Lammengatan 6, A-D

Postadress

Växjö kommun, Lammengården
Lammengatan 6, A-D, 360 30 LammhulT

Lammengatan - karta Länk till annan webbplats.

Drivs av Växjö kommun.

Mål och speciell inriktning

Varje människa bemöts med respekt för den unika person hon eller han är. Vår målsättning är att du ska känna glädje, meningsfullhet och stimulans i vardagen. Vi arbetar för att tillvarata ditt självbestämmande.

Så arbetar vi för att nå omsorgsnämndens mål

Varje människa ska bemötas med respekt för den unika person hon eller han är.

Vårt ledord är STIMULANS:

S - Skapande
T - Tillåtande
I - Individanpassat
M - Meningsfullt
U - Utvecklande
L - Livskvalité
A - Aktivitet
N - Närhet
S - Självbestämmande

För oss är det viktigt att du får känna dig sedd, hörd och behövd. Vi strävar efter god kommunikation och närvaro i varje möte.

Aktiviteter och träffpunkt

Du är välkommen att delta i mötesplatsens verksamhet på Sjöliden. Målsättningen är att skapa naturliga möten i vardagen. Aktiviteter som erbjuds är bl.a. bingo, gymnastik, bakning, högläsning, filmkvällar, studiecirklar, herrklubb. Varje år ordnar vi till exempel julbasar, kräftskiva och metartävling.

Hälso- och sjukvård

Vid behov av hemsjukvård kommer du att träffa någon av våra sjuksköterskor eller undersköterskor. Vi har ett nära samarbete med sjukgymnast, arbetsterapeut och vårdcentralen. Hjälpmedel ordineras av arbetsterapeut och sjukgymnast.

På natten finns tillgång till sjuksköterska i kvälls- och nattpatrullen. Undersköterskor och vårdbiträden finns tillgängliga dygnet runt.

Boende

Sjöliden ligger vackert beläget vid sjön Örken i Braås, tre mil norr om Växjö. På Sjöliden finns trettiotvå lägenheter fördelade på tre plan. Storleken på lägenheterna varierar från ettor till treor. I varje lägenhet finns kök och dusch. I lägenheten finns dessutom säng, madrass och trygghetslarm som går direkt till personalen. En del lägenheter har uteplats eller balkong.

I nära anslutning till lägenheten finns matsal, tvdagrum och uteplats. På Sjöliden finns även utrymmen för gemensamma aktiviteter och måltider. Det finns även fem lägenheter för personer med demens.

Miljön är utformad för att stimulera dig till kreativitet både inomhus och utomhus. Vår fina träffpunkt erbjuder aktiviteter av olika slag. Runt Sjöliden finns det en promenadväg med bänkar där du kan sitta och njuta av den vackra naturen. I anslutning till Sjöliden ligger Sjösåsäng och Braås Hembygdspark där man kan man äta nygräddade våfflor på sommaren.

Hjälp och stöd

Personal finns på plats dygnet runt. Hemtjänstinsatserna ges efter behovsbedömning i samråd med dig, eventuellt dina närstående och berörd personal. Behovsbedömning sker cirka tre veckor efter inflyttning och uppföljning görs kontinuerligt efter behov.

Du erbjuds en kontaktman i personalgruppen. Tillsammans utformar ni en genomförandeplan som beskriver vilken hjälp du får, och hur den ska utföras.

Måltider

Alla måltider serveras i matsalen. Det finns möjlighet att få specialkost. Dina närstående är också välkomna att äta i matsalen.

Kontaktuppgifter

Telefon

Besöksadress

Sjösåsvägen 46, Braås

Postadress

Växjö kommun, Sjöliden
Sjösåsvägen 46, 360 42 Braås

Sjöliden - karta Länk till annan webbplats.

Drivs av Växjö kommun.

Vårt mål är att du ska känna att du har en meningsfull dag. Vi arbetar för att du ska trivas och känna dig trygg och vill ge dig möjlighet att delta i aktiviteter utifrån dina intressen. Hjälpen utformar vi så att den stärker din förmåga att själv klara din vardag.

Så arbetar vi för att nå omsorgsnämndens mål

Vi vill ge dig god omsorg och vård, bland annat genom att vi:

  • bemöter dig med respekt
  • tar tillvara dina önskemål
  • skapar en lugn och stressfri miljö
  • arbetar flexibelt
  • är tillgängliga

Aktiviteter och träffpunkt

Du är välkommen till vår mötesplats på Solgården som erbjuder möjlighet till gemenskap och olika aktiviteter, som till exempel bingo, gymnastik och bakning. Har du förslag på något du vill göra, enskilt eller i grupp, försöker vi tillgodose det.

I stora matsalen är det underhållning ett par gånger i månaden. Om du önskar har du möjlighet att delta i gudstjänster. För dig som bor på Solgården erbjuder vi även lätt gymnastik, bingo, samvaro, bakdagar, promenader och utevistelser.

I stora matsalen dukas till fest för att fira högtider som påsk, midsommar och jul.

Hälso- och sjukvård

Hos oss arbetar utbildad och kunnig personal. Hemsjukvårdsinsatser utförs av sjuksköterskor. En del uppgifter är delegerade till undersköterskor och vårdbiträden. Vi har ett nära samarbete med arbetsterapeut, sjukgymnast och läkare.

Vårdbiträden och undersköterskor finns tillgängliga dygnet runt. Sjuksköterskorna arbetar på dagen. På natten finns tillgång till sjuksköterska i kvälls- och nattpatrullen.

Boende

Solgården ligger i en vacker och naturskön miljö i Gemla. Lokalerna är ljusa och rymliga. Här finns 29 lägenheter fördelade på tre avdelningar. En av avdelningarna har inriktning mot demensvård.

Lägenheterna består av ett rum samt rymligt badrum och ett pentry med spis och kylskåp. Lägenheternas storlek varierar mellan 35 och 42 kvadratmeter. I nära anslutning till lägenheterna finns gemensam matsal och dagrum.

Alla flyglar har stora uteplatser. Det finns även en trevlig innergård med asfalterade promenadgångar där du kan följa årstidernas växlingar.

Vi är angelägna om att du som bor på Solgården ska känna att det är ditt hem.

Hjälp och stöd

När du flyttat in till Solgården gör vi en bedömning av den hjälp du behöver. Detta gör vi tillsammans med dig och med dina närstående om du så önskar. Vid mötet medverkar enhetschef, sjuksköterska och undersköterska. Hjälpen följs upp regelbundet.

Syftet med hjälpen är att underlätta det dagliga livet och att utifrån ditt behov ge hjälp till självhjälp. Du kan få hjälp med personlig omvårdnad och serviceinsatser. Personlig omvårdnad kan vara hjälp med att sköta din personliga hygien eller att äta. Serviceinsatser innebär praktisk hjälp med att sköta hemmet.

Du får individuellt anpassad omsorg, vård och service, samt en egen kontaktperson, som ser till att dina hjälpbehov och önskemål blir tillgodosedda. Din kontaktperson har även särskilt ansvar för kontakten med dina närstående.

Kontaktpersonen upprättar en genomförandeplan tillsammans med dig där du berättar om din bakgrund och dina intressen. Denna plan ligger sedan till grund för hur vi ska utforma den hjälp du har blivit beviljad.

På Solgården finns personal tillgänglig dygnet runt. Varje lägenhet är utrustad med ett larm som går direkt till personalen.

Måltider

Vi ser måltiden som en viktig del i vardagen. I varje flygel finns ett gemensamt kök, matsal och dagrum. I matsalen serveras frukost, middag, kvällsmat samt förmiddags- och eftermiddagskaffe. Maten lagas i Solgårdens kök. Varje dag kan du älja mellan två olika rätter.

Vi har också en stor matsal där anhöriga är välkomna att äta mat eller dricka en kopp kaffe mot en avgift.

Den stora matsalen går även bra att använda för att fira till exempel födelsedagar. Prata då i förväg med kökspersonalen. Stora matsalen är öppen klockan 08.00–17.30.

Kontakuppgifter

Telefon

Besöksadress

Bokvägen 3, Gemla 360 32 Gemla

Postadress

Växjö kommun, Solgården
Bokvägen 3, 360 32 Gemla

Solgården - karta Länk till annan webbplats.

Drivs av Växjö kommun.

Sörgården drivs på intraprenad med Växjö kommun som huvudman. Intraprenaden innebär att alla medarbetare är med och driver verksamheten och beslutar i olika frågor som rör verksamheten. Medarbetarna på Sörgården är engagerade i sitt arbete och arbetar med målet att alla som bor här ska trivas och känna sig trygga i sitt boende samt att arbetet som utförs är av god kvalitet och individcentrerat.

Sörgården är beläget i centrum av Rottne. I samma byggnad finns vårdcentral och Folktandvård. Mitt emot finns också affär, blomsterhandel och café.

På Sörgården finns det 44 lägenheter fördelade på fem avdelningar. Lägenheterna är enrumslägenheter, tvårumslägenheter eller trerumslägenheter.

Så arbetar vi för att nå msorgsnämndens mål

I vårt arbete utgår vi ifrån dina förutsättningar, behov och önskemål.  Ändras dina behov förändrar vi också den hjälp du får. Vi arbetar utifrån ett vardagsrehabiliterande förhållningssätt där träning och aktivitet vävs in i vardagens små och stora sysslor. Vi ser gärna att du deltar efter förmåga.

Tillsammans med din kontaktman upprättas en genomförandeplan. I planen framgår hur dina beviljade insatser ska utföras och dina särskilda önskemål kring utförandet.

Aktiviteter och mötesplats

Vi nischar oss genom vår goda aktivering. Vi har som mål att erbjuda minst fem aktiviteter i veckan. Vi har en medarbetare som arbetar som aktiveringsansvarig. Vi vill erbjuda ett varierat och inspirerande utbud av upplevelser och aktiviteter. Vi anordnar aktiviteter efter önskemål för att stimulera alla sinnen, bevara kroppens rörelseförmåga och framförallt för att ha trevligt tillsammans.

Exempel på aktiviteter är högläsning, pyssel, bakning, sittande gymnastik, olika fester efter årstiderna, trivselkvällar, filmvisning och fredagsmys. Vi samarbetar med träffpunkten i Rottne och har vissa aktiviteter tillsammans med dem.

På Sörgården har vi en vårdhund som arbetar tillsammans med sin vårdhundsförare. Ibland är vårdhunden med i aktiveringen och ibland utför den sitt arbete på remiss efter förskrivning av sjuksköterska.

Hälso- och sjukvård

Hos oss arbetar kunnig personal med mycket erfarenhet. Undersköterskor och vårdbiträden finns tillgängliga dygnet runt. För dig som behöver hemsjukvård finns sjuksköterskor på plats dagtid. Kvällar, nätter och helger finns tillgång till sjuksköterska vid behov.

Vi har även ett nära samarbete med arbetsterapeut, sjukgymnast samt läkare från vårdcentral.

Boende

Ett antal av lägenheterna på Sörgården är avsedda för personer med demenssjukdom. I denna verksamhet bor det färre omsorgstagare för att kunna skapa en lugnare miljö. I anslutning till våra två små avdelningar på Sörgården finns en matsal för gemensamma måltider och aktiviteter. Övriga två avdelningar har ett gemensamt tv-rum. Vi har även tillgång till att äta i Sörgårdens restaurang.

Lägenheternas storlek varierar. På tre av våra avdelningar har samtliga lägenheter möblerbar
balkong/altan. På en avdelning finns en gemensam balkong. I samtliga lägenheten finns en höj- och sänkbar säng med madrass. I övrigt möblerar du efter eget tycke och smak.

På bottenplan har vi två stora och fina uteplatser som ger möjlighet till trivsam utevistelse.

Hjälp och stöd

Personalen finns på plats dygnet runt. Hemtjänstinsatserna ges efter behovsbedömning och i samråd med dig, eventuellt dina närstående och berörd personal. Uppföljning av hur din hjälp fungerar görs kontinuerligt efter behov. Du erbjuds en kontaktman i personalgruppen. Kontaktmannen har ett särskilt ansvar för att din hjälp fungerar på ett bra sätt. Du och din kontaktman gör en genomförandeplan som beskriver vilken hjälp du får och hur den ska utföras. Detta sker cirka tre veckor efter att du flyttat in.

Måltider

Måltiden är ett viktigt inslag under dagen. På våra två små avdelningar tillagas frukost på varje avdelning och på våra stora avdelningar tillagas frukosten i restaurangen. Mellanmålen tillagas på alla avdelningar. Middag och kvällsmat lagas i Sörgårdens restaurang. Du väljer själv om du vill äta i den gemensamma matsalen på enheten, i restaurangen eller i din egen lägenhet.

Vi erbjuder även något att äta under sen kväll, nattetid eller ett extra tidigt morgonmål för dig som är morgonpigg.

Det finns möjligheter till specialkost och vid varje måltid finns en alternativrätt som du kan välja.

Kontaktuppgifter

Telefon

Besöksadress

Löpanäsvägen 5, Rottne

Postadress

Växjö kommun, Sörgården
Löpanäsvägen 5, 363 30 Rottne

Sörgården - karta Länk till annan webbplats.

Drivs av Växjö kommun,

Så arbetar vi för att nå omsorgsnämndens mål

Tillsammans med din kontaktman upprättar vi en personlig plan. I planen framgår hur din beviljade hjälp ska utföras och dina särskilda önskemål kring utförandet. Vi arbetar med att förstärka det sociala innehållet i vardagen och utgår från dina önskemål. På Toftagården finns möjlighet att delta i aktiviteter och goda möjligheter till utevistelse.

Aktiviteter och mötesplats

På Toftagården finns en mötesplats några dagar i veckan som du är välkommen till för gemenskap. På mötesplatsen får du ta del av olika teman, samt aktiviteter så som sittgymnastik och en pratstund vid kaffebordet. Vi erbjuder även andra aktiviteter, till exempel bingo, underhållning och andakt. 

På Toftagården finns två innergårdar som skiljer sig lite från varandra.

  • ”Den aktiva trädgården” ska locka till aktivitet. Här finns odlingslådor där du själv kan odla. Här kan du också stärka benen med fysisk träning.
  • ”Lugna trädgården” ger ett vilsamt intryck när man sitter i bersån.

Trädgårdarna erbjuder sinnesupplevelser av olika slag. En promenad eller en rofylld stund på en parkbänk kan göra gott för hälsan och välbefinnandet.

Hälso- och sjukvård

Hemsjukvårdsinsatser utförs av distriktssköterska, sjuksköterska eller undersköterska samt arbetsterapeut och sjukgymnast. På kvällar och nätter finns tillgång till sjuksköterska i kommunens kvälls-och nattpatrull. Vid behov gör läkare hembesök. Vi kan också hjälpa dig med dina läkemedel.

Boende

Toftagården ligger i Sandbro, fem kilometer norr om Växjö stad. Här finns totalt 35 lägenheter i fyra flyglar. I en av flyglarna är lägenheterna till för äldre personer med insatser enligt LSS.

Lägenheterna är 35 kvadratmeter med egen dusch och toalett samt kokmöjligheter. Lägenheten är utrustad med säng. I övrigt möblerar du den med egna möbler. I nära anslutning till lägenheten finns gemensamma lokaler för måltider och aktiviteter. Utemiljön, med sina två olika trädgårdar, erbjuder både möjligheter till aktivitet och sinnesupplevelser.

Hjälp och stöd

Syftet med hjälpen är att underlätta det dagliga livet och att utifrån ditt behov ge hjälp till självhjälp. Du kan få hjälp med personlig omvårdnad och serviceinsatser. Personlig omvårdnad kan vara hjälp med att sköta din personliga hygien eller att äta. Serviceinsatser innebär praktisk hjälp med att sköta hemmet.

Vi arbetar med kontaktmannaskap. Du erbjuds en kontaktman, som har ett speciellt ansvar för att din hjälp fungerar på ett bra sätt. Kontaktmannen upprättar en personlig plan tillsammans med dig där du berättar om din bakgrund och dina intressen. Denna plan ligger sedan till grund för hur vi ska utforma den hjälp du har blivit beviljad.

I lägenheten finns ett larm som gör att du snabbt kan komma i kontakt med någon i personalgruppen.

Måltider

Frukost och kvällsmat serveras i ett gemensamt matrum i respektive flygel. Middag serveras i restaurangen. Du har två rätter att välja på. Personal finns till din hjälp.

Sommartid har du möjlighet att äta lunchen i någon av våra två innerträdgårdar.

Kontaktuppgifter

Telefon

Besöksadress

Lancastervägen 38, Växjö

Postadress

Växjö kommun, Toftagården
Lancastervägen 38, 352 49 Växjö

Toftagården - karta Länk till annan webbplats.

Drivs av Växjö kommun.

Boende

Östregården är ett särskilt boende för personer med demenssjukdom och för personer med psykisk funktionsnedsättning. Östregården är beläget i centrala Växjö. Här finns 62 lägenheter fördelade på fyra våningsplan. Lägenheterna är 35-37 kvadratmeter och består av ett rum med sovalkov, kokvrå samt badrum.

I lägenheten finns en höj- och sänkbar säng som vi tillhandahåller. Utöver detta möbleras lägenheten med egna möbler. Alla lägenheter är utrustade med trygghetslarm.

På varje plan finns gemensamma utrymmen för aktiviteter och måltider, samt tillgång till en balkong eller uteplats. Östregården har även trädgård med möjlighet till sinnesstimulering av olika slag.

Personal

Omvårdnadspersonal finns på plats dygnet runt. Sjuksköterskor finns på boendet på vardagar. Kvällar, nätter och helger finns tillgång till sjuksköterska när omvårdnadspersonalen påkallar behov. Vi har även ett nära samarbete med arbetsterapeut och fysioterapeut. Vårdcentralen Centrums läkare gör hembesök vid behov.

Vi arbetar med kontaktmannaskap. Det innebär att du erbjuds en kontaktman som har ett särskilt ansvar för att din hjälp fungerar på ett bra sätt.

Måltider

Vi serverar frukost, middag och kvällsmat. Däremellan erbjuder vi mellanmål för den som önskar. Du har möjlighet att äta tillsammans med andra i den gemensamma matsalen eller i din lägenhet. Maten lagas och kyls i köket på Älgvägen och värms upp på enheten av personalen.

Aktiviteter

På Östregården ordnas gemensamma aktiviteter flera gånger i veckan, till exempel sångstunder, dam- och herrträffar och fester. Du har även möjlighet att delta i gudstjänst. Dessutom ordnar personalen på respektive våningsplan andra aktiviteter, både individuellt och i grupp. 

Följ gärna vårt instagramkonto @ostregardenvaxjo Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för att ta del av vår vardag.

Kontaktuppgifter

Telefon

Besöksadress

Ingelstadsvägen 5, Växjö

Postadress

Växjö kommun, Östregården
Ingelstadsvägen 5, 352 34 Växjö

Östregården - karta Länk till annan webbplats.

Privata särskilda boenden

Pär Lagerkvists väg 15, 352 43  Växjö
Drivs av Norlandia.

Norrelid har 72 lägenheter. 

Mer information och kontaktuppgifter till Norrelid finns på
Norlandia Cares webbplats Länk till annan webbplats..

Norrelid - karta Länk till annan webbplats.

Södra Järnvägsgatan 30, 352 29 Växjö
Drivs av Humana.

Södra Järnvägsgatan har 63 lägenheter.

Mer information och kontaktuppgifter till Södra Järnvägsgatan finns på Humanas webbplats Länk till annan webbplats..

Södra Järnvägsgatan - karta Länk till annan webbplats.

Vikaholmsallén 52, 352 20 Växjö
Drivs av Attendo.

Vikaholmsallén har 54 lägenheter.

Mer information och kontaktuppgifter till Vikaholmsallén finns på
Attendos webbplats Länk till annan webbplats..

Vikaholmsallén - karta Länk till annan webbplats.           

Vintervägen 7, 352 32 Växjö
Drivs av Attendo.

Vintervägen har 54 lägenheter.

Mer information och kontaktuppgifter till Vintervägen finns på Attendos webbplats Länk till annan webbplats..

Vintervägen - karta Länk till annan webbplats.

Åbovägen 22, 352 42 Växjö 
Drivs av Attendo.

Åbovägen har 44 lägenheter.

Mer information och kontaktuppgifter till Åbovägen finns på
Attendos webbplats Länk till annan webbplats..

Åbovägen - karta Länk till annan webbplats.

Seniorbostäder

En seniorbostad är en lägenhet med god tillgänglighet och standard anpassad för äldre. Exempelvis kan det finnas hiss, rymligare badrum, breda dörrar och låga eller inga trösklar. Lägenheterna ligger ofta nära service och vårdcentral.

Bplats Växjös webbplats Länk till annan webbplats. kan du läsa mer om seniorbostäder och hur du gör för att ansöka om en seniorbostad.

Det finns ingen personal i seniorbostäder. Är du i behov av hemtjänst eller annan kommunal service kontaktar du kommunens biståndshandläggare via kontaktcenter.

Brukarundersökning och Socialstyrelsens äldreguide

Varje år genomför Socialstyrelsen brukarundersökningar och öppna jämförelser av kommuners äldreomsorg och särskilda boenden. Ta del av det sammanställda resultatet under rubriken Relaterade länkar.

Om du vill ha fördjupning och mer information, kontakta avdelningschefen på Omsorgsförvaltningens myndighetsavdelning via Växjö kommuns kontaktcenter på e-post info@vaxjo.se eller telefon 0470-410 00.

Senast uppdaterad: 10 augusti 2022