Håll dig på benen

Med åldern förändras kroppens fysiska förutsättningar och risken för att falla och skada sig ökar. Ålder kan vi inte styra över, men fysisk aktivitet, kost och medicinering är tre faktorer att ha koll på om man vill hålla sig på benen hela livet.

Socialstyrelsen uppger att fallolyckor, olyckor där man ramlar och skadar sig, är den typ av olycka som leder till flest besök på akutmottagningen. Växjö kommun arbetar med
förebyggande information och åtgärder för att våra kommuninvånare ska hålla sig
på benen. Bland annat anordnar dagrehab en kurs för äldre där man får möjlighet
att träna upp balansen för att undvika att falla och skada sig.

Växjö kommun, Region Kronoberg och pensionärsorganisationerna samarbetar i "Håll dig på benen".

Fysisk aktivitet

När man blir äldre är det vanligt att få stelare leder och sämre balans, men genom att fortsätta med fysisk aktivitet kan vi öka balansen och hålla oss på benen. Dessutom får vi många hälsovinster på köpet. Ett bra tips är att fundera på vad man själv klarar av att utföra. Har du svårigheter att utföra aktiviteter och motion utanför hemmet är ett tips att fundera på vad du själv klarar av att utföra i hemmet.

Länk till mer information om fysisk aktivitet på www.1177.selänk till annan webbplats

Länk till Socialstyrelsens tips och råd för att förebygga fallolyckorlänk till annan webbplats

Mat

Maten ger oss energi, näring och stärker muskler och skelett så att vi orkar mer. När man är äldre behöver man äta mer av protein, D-vitamin och fett. Tänk att du ska äta protein i varje måltid. Det finns bland annat i mjölk och mejeriprodukter, kött, fisk och ägg.

Att äta mindre mål flera gånger på dagen gör det lättare att få i sig den mängd energi och näring man behöver, särskilt om aptiten är liten. Tänk frukost, lunch, middag och 2-3 mellanmål.

Läkemedel

När man blir äldre är det vanligt att få mediciner för att hantera olika besvär. Dagens läkemedel är väldigt bra, men det finns ändå risk att man upplever bieffekter som dåsighet, yrsel eller förvirringstillstånd. Denna typ av bieffekter ökar risken för att man ska ramla och skada sig. Ett utmärkt sätt att minska risken är att du skaffar dig kunskap om de läkemedel du tar.

Länk till hemsidan Koll på läkemedel
länk till annan webbplats

Skriv ut
Senast uppdaterad: 13 januari 2020
Stöd och omsorg