Om du vill installera solpaneler på en byggnad kan det krävas bygglov eller anmälan. Det beror bland annat på var byggnaden ligger, men även om byggnaden har exempelvis ett kulturhistoriskt värde.
Du behöver inte ansöka om bygglov för att installera solpaneler på byggnader och tillhörande komplementbyggnader som ligger utanför detaljplanerat område.
Om byggnaden har ett särskilt värde, antingen historiskt, kulturhistoriskt, miljömässigt eller konstnärligt, ska installationen av solpaneler göras med hänsyn till det värdet. Kontakta oss gärna på telefon 0470-410 00 för att få veta vad som gäller för just din byggnad.
Solfångare eller solcellspaneler som monteras utanpå en byggnads fasadbeklädnad eller taktäckningsmaterial som gör att byggnadens utseende påverkas avsevärt är i vissa fall bygglovsbefriade.
Undantaget från krav på bygglov gäller både en- och tvåbostadshus och andra typer av byggnader. Kriterier för att sådana solfångare och solcellspaneler ska vara bygglovsbefriade:
Om byggnadens bärande delar påverkas behöver du inte ansöka om bygglov men däremot göra en anmälan. Om du är osäker på vad som gäller för just din fastighet, kontakta oss gärna på telefon 0470-410 00
Du ansöker enklast om bygglov eller gör en anmälan via e-tjänst. Där kan du sedan följa ditt ärende. Läs igenom checklistan innan du påbörjar din ansökan.
Bygglovsanmälan, bygglovsansökan, förhandsbesked, strandskyddsdispens, rivningslov, marklov
Exempelritningar på vanliga typer av ritningar som du kan behöva bifoga. Länk till annan webbplats.
Alla ritningar ska vara skalenliga och fackmannamässigt upprättade. Du kan anlita en fackman som kan hjälpa dig om du inte har kunskap att utforma ritningarna själv.
eller