Om Det fria ordet hus

Med Det fria ordets hus förenas det småländska litterära arvet och yttrandefrihetskampen idag, för alla medborgares rätt att göra sin röst hörd - i Småland och i världen.

Småland äger ett levande kulturarv, inte minst i det rika muntliga berättandet och i den litteratur som har skrivits och fortsätter att skrivas i regionen. Pär Lagerkvist, Vilhelm Moberg och Elin Wägner är alla litterära storheter som under sin livstid stod upp och genom sina bevarade verk fortsätter att kämpa för yttrandefrihet och människors lika värde.

Idag verkar författare runt om i världen i samma anda, ofta under svåra förhållanden och med fara för sina liv, endast för att de vill göra sin röst hörd. Växjö är sedan 2012 fristad för förföljda författare, för att värna yttrandefriheten och försvara det fria ordet.

Verksamheten som bedrivs ska främja dialog, skrivande och debatt, samt knyta samman dagens frågor om yttrandefrihet med verksamheter i regionen. Detta görs genom egna arrangemang och arrangemang i samarbete med andra aktörer lokalt, regionalt, nationellt och internationellt. 

Verksamheten Det fria ordets hus invigdes den 4 juni 2014 och finns numera på Västra Esplanaden 10 tillsammans med Växjö Konsthall.

Det fria ordets evenemang finns på upplev.vaxjo.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontaktperson

Nahide Arabadji, verksamhetsutvecklare, kultur- och fritidsförvaltningen.

Kontakter

Senast uppdaterad: 7 januari 2022