Simning och bad

Njut av de många sjöarna och badplatserna runt om i Växjö kommun. Här finns gott om möjligheter till bad, fiske, båtliv, kanotpaddling och en massa härliga naturupplevelser.

Säkerhet och hälsa

Livbojar finns minst en på varje badplats. Livbåt finns på badplatsen vid Evedal.

I mitten av juni varje år börjar vi ta prover för att säkerställa vattenkvaliteten. Det är cirka 40 badplatser som besöks mellan en och tre gånger under juni, juli och augusti, beroende av hur många badgäster stranden har. Läs mer om vattenkvaliteten

Tillgänglighetsanpassning

Växjö kommun har idag fem tillgänglighetsanpassade badplatser, på Evedal och Öjaby camping, Sandsbro badplats (Helgasjön), Björnö badplats i Lammhult och Sandstaden vid Rottnen. Badplatserna är utrustade med ramper och tillgänglighetsanpassade toaletter.

Sommarsimskola

Sommarsimskolan vänder sig till barn och ungdomar i åldern 6 -20 år och pågår under tre veckor på sommarlovet. Undervisningen sker dels i Växjö simhall dels vid friluftsbaden i kommunen.

Naturistbad

Sommaren 2015 invigdes ett naturistbad vid Stora Penelänk till annan webbplats. Badplatsen finns på Kronobergshalvön, en bit ifrån Hovshaga. Platsen är markerad med speciella skyltar för naturistbad, men även andra verksamheter finns på platsen. Det är därför viktigt att understryka att skyltarna alltså inte utgör något förbud för den som vill bada iklädd badkläder, eller på annat sätt nyttja platsen.

Fiske

För att fiska krävs fiskekort. Det finns även en gratis app som heter "Fish Kingdom", som visar ett 50-tal vatten där det är intressant att fiska. Appen finns bara på engelska.

Hundar och hästar

Hundar får inte vistas vid badplatserna. Istället finns fyra särskilda hundbad. Hästar får inte bada vid badplatserna. Om du däremot kan hitta en enskild plats där det inte brukar bada människor, så går det bra. Mer information om var du får bada med hundar och hästar.

Vilda fåglar

Fåglarna finns där det finns föda och på vissa platser kan det bli ett problem. 

Synpunkter på badplatsen?

I formuläret nedan kan du lämna synpunkter, klagomål, beröm eller förslag på hur våra badplatser kan bli ännu trivsammare och säkra. Dina synpunkter är viktiga!

Lämna synpunkter, beröm och klagomål

Skriv ut
Senast uppdaterad: 6 februari 2020
Se och göra