Ansökan

Allt du behöver ha koll på inför din gymnasieansökan finns här. Du hittar viktiga datum, regler och annat du behöver veta.

Viktiga datum

Det är många som är delaktiga i ansöknings- och antagningsprocessen på olika sätt. För att allt ska fungera på ett bra sätt krävs att vi följer en gemensam tidsplan.

15 januari
Första ansökningsdag till gymnasiet och anpassad gymnasieskola. Ansökningswebben Dexter öppnar.

15 februari
Sista ansökningsdag till gymnasiet och anpassad gymnasieskola. Ansökningswebben Dexter stänger.
Sista dag för ansökan till lokal idrottsutbildning (LIU) samt till e-sportsprofilen på Teknikum.
Sista ansökningsdag till Musiktillägget, Kulturskolan i Växjö

15 april
Preliminär antagning avslutas. Ansökningswebben Dexter öppnas och du kan logga in för att se ditt preliminära antagningsbesked.

25 april
Första ansökningsdag för om- och nyval. Webbansökan i Dexter öppnas av SYV.

15 maj
Sista dag för om- och nyval. Ansökningswebben Dexter stänger.

1 juli
Slutlig antagning avslutad. Ansökningswebben Dexter öppnas och du kan logga in för att se ditt slutgiltiga antagningsbesked.

31 juli
Sista dag för dig att tacka ja eller nej till erbjuden plats i ansökningswebben Dexter.

5 augusti
Reservantagning startar.

31 augusti
Reservantagning avslutas.

Inför din ansökan

Det är viktigt att du tänkt igenom ditt gymnasieval ordentligt innan du gör ditt val på ansökningswebben Dexter.

Rangordna dina val

Du rangordnar dina val av program. Det du allra helst vill gå är ditt val 1. Det du näst helst vill gå är ditt val 2 och så vidare. Om du blir antagen till ditt val 1 blir du inte antagen på dina lägre val. Om du inte blir antagen på ditt val 1, kan du bli antagen på lägre val och då blir du placerad som reserv på de högre valen.

Söka utanför samverkansområdet

Om du vill söka till en utbildning utanför samverkansområdet ska du välja även det ansökningswebben Dexter. Gymnasieantagningen vidarebefordrar din ansökan och dina betyg till antagningen i den kommun du sökt till.

Modersmål

Om du vill läsa modersmål på gymnasiet ansöker du om det via en e-tjänst.

Modersmålsundervisning gymnasiet - ansökan
E-tjänst. Länk till annan webbplats.

Svenska som andraspråk

Om du har läst svenska som andraspråk på grundskolan och vill fortsätta att läsa det på gymnasiet ska du välja det.

Övriga val

Många utbildningar har profiler, språk, idrott mm som du kan välja.

Övrig information

Om du söker en utbildning utanför vårt område kan det finnas information som du behöver skriva här. Det kan exempelvis handla om att du söker en viss profil eller idrott.

Kvittens

För att valet ska vara giltigt måste du skriva ut ansökan, skriva under den och lämna till din SYV. Ansökan måste vara utskriven senast 15 februari och inlämnad till SYV snarast därefter. Vid omval ska en ny ansökan lämnas in.

Länk till ansökningswebben Dexter Länk till annan webbplats.

Du som bor i en annan kommun och vill söka till en skola hos oss ska söka via antagningen i din hemkommun.

Det sista ansökningsdatum som din hemkommun angett gäller för dig, också om du söker till oss. Din hemkommun vidarebefordrar din ansökan och dina betyg till oss.

I början av april kommer du få inloggningsuppgifter till vår ansökningswebb på posten. Med dem kan du logga in och se ditt preliminära antagningsbesked den 15 april och även se och svara på ditt antagningsbesked den 1 juli.

Om du bor utanför Sverige och vill söka till en skola hos oss ska du kontakta oss för mer information.

Du som är asylsökande i Sverige har rätt att börja gymnasiet fram tills du fyller 18 år.

Du söker på samma sätt som elever som är folkbokförda i Sverige, via ansökningswebben Dexter. Du får inloggningsuppgifter av din SYV.

Du kan göra en ansökan även om du kommer att ha fyllt 18 år vid skolstart. Du blir dock inte antagen i vårt område, om du inte hunnit få uppehållstillstånd.

Om du får tillfälligt eller permanent uppehållstillstånd före höstterminens start är det mycket viktigt att du, eller din SYV, meddelar oss på antagningen.

Om du ska flytta till eller från vårt samverkansområde under det år som du ska söka till gymnasiet, ska det anmälas till gymnasieantagningen.

Flytt från Kronoberg

Om du och din familj planerar att flytta till en kommun utanför samverkansområdet före skolstarten är det viktigt att du meddelar oss på gymnasieantagningen det. Det går bra att ringa/maila. När vi får veta att du ska flytta skickar vi informationen vidare till berörd kommun.

Flytt till Kronoberg

Om du och din familj planerar att flytta till vårt samverkansområde före skolstarten ska du göra din ansökan via din nuvarande hemkommun. Meddela dem vart och när du planerar att flytta. Då skickar din hemkommun vidare din ansökan till oss.

Se även vilka regler som gäller vid flytt för barn som inte fyllt 18 år enligt skatteverket. Länk till annan webbplats.

Flytt från utlandet

Om du bor utanför Sverige och vill söka till en skola hos oss ska du kontakta oss.

Möjligheten att söka och bli antagen i Fri kvot finns för dig som söker till nationellt program och till vissa introduktionsprogram.

Vad är ansökan i fri kvot?

Att bli antagen i fri kvot innebär att du på grund av särskilda skäl ges företräde till en utbildningsplats, framför elever som har högre meritvärde.

Fri kvot kan sökas till nationella program och till introduktionsprogrammen Programinriktat val och Yrkesintroduktion när de är anordnade för grupp och sökbara i ansökningswebben.

Vem kan ansöka?

För att bedömas i fri kvot måste du vara behörig till aktuellt program. Vid ansökan med utländska betyg är det gymnasieskolan som beslutar om du är behörig till sökt program.

Särskilda skäl för att ansöka i fri kvot kan till exempel vara medicinska eller sociala skäl. Det här innebär att om din studieförmåga tillfälligt har försämrats kan du ansöka om att prövas i fri kvot. Det är skolan du söker till som bedömer om skälen är tillräckliga.

För att kunna få en utbildningsplats via fri kvot krävs att dina medicinska och/eller sociala skäl har varit av tillfällig karaktär samt förbättrats i sådan omfattning att du sannolikt klarar av sökt gymnasieprogram.

Du kan även ansöka i fri kvot om du inte har betyg från svensk grundskola men har motsvarande kunskaper, till exempel betyg från en annan skolform i Sverige eller betyg från en skola i ett annat land.

Medicinska skäl

Om din studieförmåga tillfälligt försämrats på grund av sjukdom, skada eller funktionshinder kan medicinska skäl föreligga. De medicinska skälen ska intygas av behandlande läkare. I intyget skall det framgå hur länge medicinska skäl förelegat, aktuell diagnos, eventuell behandling samt på vilket sätt sjukdomen/skadan/funktionshindret försämrat din studieförmåga.

Neuropsykiatriska diagnoser så som till exempel ADHD, Tourettes, tvångssyndrom (OCD), diagnos inom autismspektrum, dyslexi, dyskalkyli eller allmänna läs- och skrivsvårigheter betraktas inte som medicinska skäl, då dessa inte är av tillfällig karaktär.

Sociala skäl

Om din studieförmåga tillfälligt försämrats på grund av förhållanden i familjen så som föräldrars separation, relationsproblem, kris, sjukdom, dödsfall i familjen kan sociala skäl föreligga. Egen problematik kan också ligga till grund, såsom relationsproblem, mobbning, missbruk, kriminalitet, brottsoffer, trauma eller problem med den egna identiteten.

De sociala skälen ska styrkas med intyg skrivet av till exempel socialsekreterare, skolkurator, behandlingsansvarig personal eller motsvarande. Av intyget ska framgå hur länge sociala skäl förelegat, eventuell behandling/stödinsats och på vilket sätt angiven problematik påverkat din studieförmåga.

Utländska betyg

Du kan ansöka om att bli prövad i Fri kvot om du saknar betyg från svensk grundskola, men har utländska betyg som motsvarar svensk behörighet och har godkänt betyg i svenska eller svenska som andraspråk (gäller ej nordiska sökande).

Det är gymnasieskolan som du söker till som beslutar om de utländska betygen gör dig behörig till sökt program och om du ska bli antagen.

Hur behandlas ansökan?

Det är gymnasieskolan som du söker till som beslutar om du ska tas in i Fri kvot. Om du inte blir antagen i Fri kvot konkurrerar du med ditt meritvärde i antagningen på vanligt vis.

Hur söker jag om fri kvot?

Ansökan och bilagor ska vara gymnasieantagningen tillhanda senast den 14 juni.

Ansökan om fri kvot, som inkommer till gymnasieantagningen efter sista datum, hanteras ej. Din gymnasieansökan hanteras då enligt ordinarie rutiner.

Ansökan görs genom att fylla i blanketten "Ansökan om prövning i fri kvot", som du får av din studie- och yrkesvägledare eller hämtar du den under "Ansökningsblanketter". För att gymnasieskolan ska kunna göra rätt bedömning är det viktigt att de får ett ordentligt underlag. Därför ska du också skicka in:

  • personligt brev där du beskriver vilka skäl du har för att ansöka om prövning i fri kvot
  • intyg från läkare, kurator, rektor, lärare, SYV eller liknande
  • eventuellt brev från nära anhörig, eller annat som du tycker är viktigt att gymnasieskolan får veta

Utländska betyg

Om du är nyanländ i Sverige och har betyg från ditt gamla hemland ska du söka via blanketten "Ansökan om prövning i fri kvot".

Om du är utlandssvensk eller bor i ett nordiskt land ska du söka via blanketten "Ansökan om prövning i fri kvot"

För att gymnasieskolan ska kunna göra rätt bedömning är det viktigt att de får ett ordentligt underlag. Därför ska du också skicka in:

  • personligt brev där du beskriver din bakgrund
  • utländska betyg
  • om du är nyanländ: personligt intyg med kontaktuppgifter från rektor, lärare, SYV eller liknande i Sverige
  • eventuellt annat som du tycker är viktigt att gymnasieskolan behöver veta

Det går bra att söka till skolor som ligger utanför vårt samverkansområde. Det finns dock några viktiga saker att tänka på, så läs noga igenom informationen här. Prata gärna med din SYV om du har funderingar.

Nationella program utanför samverkansområdet

Om det nationella programmet som du vill läsa inte finns i samverkansområdet, har du rätt att söka till en skola på annan ort. Vet du redan nu att den inriktning du vill välja år 2 inte finns på en skola nära dig får du söka till en annan skola redan inför det första året. Det är dock viktigt att jämföra poängplanen om du väljer att läsa år 1 på hemorten.

Frisök i hela landet

Du har möjlighet att söka ett nationellt program i en annan kommuns gymnasieskola även om samma program erbjuds i din hemkommun eller samverkansområde. Du tas emot i mån av plats, så kallad andrahandsmottagning. I första hand ska alla behöriga sökande tas emot i den kommun eller samverkansområde som anordnar programmet och sökande från andra kommuner som inte erbjuder programmet. Elever som tas emot vid en andrahandsmottagning har inte rätt till inackorderingstillägg.

Riksrekryterande utbildningar

Till riksrekryterande utbildningar får alla söka oavsett var i landet man bor. Skolverket beslutar om vilka utbildningar som ska ha riksintag. Bakgrunden kan vara att man vill bevara gamla hantverksyrken eller stötta nyare yrkesområden och därför vill ge alla en chans att söka till dessa. Det finns också riksrekryterande utbildningar inom idrottsområdet, inom vissa spetsområden exempelvis matematik samt för döva, hörselskadade eller rörelsehindrade.

Mer information om Riksrekryterande utbildningar kan du få av din SYV.

Inloggningsuppgifter

Du som går i nian får dina inloggningsuppgifter till ansökningswebben Dexter av SYV i början av vårterminen. Om du är äldre och vill söka till gymnasiet kontakta din SYV.

Det är viktigt att du sparar dina inloggningsuppgifter ända tills du börjar gymnasiet. Du behöver dem när du ska söka, men också för att se och svara på antagningsbeskedet. På ditt antagningsbesked kan du även se uppropstider till den skola du kommit in på.

Har du glömt ditt lösenord?
Vänd dig till din SYV på din skola för att få hjälp.

Efter din ansökan

Om du vill byta skola/program när du redan börjat på gymnasiet kontaktar du studie- och yrkesvägledaren på den skola du går på för att få hjälp med att göra en ansökan om “Byte av program/skola”.

Ansökan behandlas först efter att reservantagningen är slut den 31 augusti. Det är den skolan du vill byta till som avgör om du kan byta eller inte.

Du som vill söka om inför nästa läsår

Går du redan på gymnasiet men vill söka om inför nästa läsår kontaktar du studie- och yrkesvägledaren på din skola för att få mer information om hur du söker.

Du som har ett annat modersmål än svenska har rätt att få modersmålsundervisning i gymnasieskola och anpassade gymnasieskolan.

Du kan läsa modersmål på gymnasiet oavsett om du har läst det i grundskolan eller inte. Det finns en nationell kursplan och betygskriterier för modersmål på samma sätt som för alla andra kurser du läser på gymnasiet.

Ansökan för dig som söker en skola inom Växjö kommun
Elever som vill läsa modersmål och som sökt till en kommunal skola (Katedral, Kungsmad eller Teknikum samt elever som har ansökt till en fristående skola inom Växjö kommmun ansöker om modersmål via e-tjänst.

Modersmålsundervisning gymnasiet - ansökan

E-tjänst Länk till annan webbplats.

På gymnasiet finns kurserna:

Modersmål 1, 100 poäng som bygger på grundskolans kunskaper åk 9 eller motsvarande.
Modersmål 2, 100 poäng som bygger på kursen Modersmål 1.
Modersmål aktiv tvåspråkighet, 100 poäng som bygger på kursen Modersmål 1.

Du kan läsa modersmål som individuellt val eller utökad kurs.

För att kunna läsa gymnasiets kurser krävs att
1. en eller båda vårdnadshavarna har ett annat språk än svenska som modersmål
2. språket utgör elevens dagliga umgängesspråk hemma
3. eleven har goda kunskaper i språket.

Ibland kan det vara nödvändigt att göra ett omval efter den 15 februari. Ansökningswebben Dexter är öppen för omval under en period under våren. Kommer du på att du vill göra ett omval när omvalsperioden är slut, behandlar vi det som "sent val". Det betyder att du endast kan bli antagen i mån av plats, även om du har ett högt meritvärde.

Omval

Du kan göra ett omval under perioden 25 april till 15 maj. Kontakta din SYV för att få ansökan upplåst i ansökningswebben Dexter för att kunna göra ditt omval.

Sent val

Ansökan som kommer in efter den 15 maj bedöms som för sent inkommen. Din ansökan hanteras då i mån av plats efter de som sökt under ordinarie ansökningsperiod, vilket innebär att du hamnar sist i kön till ditt nya val. De sena valen hanteras i turordning, inte i meritvärdesordning. Chansen att komma in på sökt program kan då bli mycket liten. Sena val hanteras i reservantagningen fram till 31 augusti.

Du kan göra ett sent val fram till skolstart. För att göra en ansökan om sent val kontaktar du din SYV på grundskolan.

Byte av program/skola

Efter skolstart ska du vända dig till SYV på gymnasiet för att göra en ansökan om byte av program/skola. Ansökan om byte av program/skola hanteras efter att reservantagningen är slut den 31 augusti.

Det är den skola/det programmet du vill byta till som avgör om du kan byta eller inte.

Söker du till en gymnasieskola som inte ligger på din hemort? Då kan du ha rätt till resekort eller inackorderingstillägg.

Resor

Om du dagligen reser till och från skolan och avståndet mellan hemmet och skolan är minst sex kilometer är du berättigad till buss- eller tågkort. Kortet gäller för två resor per dag under vardagar. Beslut om buss/tågkort tas av din hemkommun.

Inackorderingstillägg

Inackorderingstillägget är en form av studiehjälp för dig som på grund av lång restid tillfälligt måste inackordera dig under studietiden. Tillägget är ett bidrag till kostnader för boende och hemresor. Hur stort bidraget blir beror på avståndet mellan hemmet och skolan. Inackorderingstillägget söker du via den som ansvarar för gymnasieutbildningarna i din hemkommun.

Om du ska läsa på en fristående skola eller riksinternatiskola och vara inackorderad, så söker du inackorderingstillägg hos CSN.

Mer information om inackorderingstillägg på CSN:s webbplats. Länk till annan webbplats.

Lärling

Du som läser en lärlingsutbildning kan söka extra ekonomisk ersättning som ska täcka extra kostnader för måltider och resor. Summan är för närvarande 1000 kr och ges i 9 månader per år.

Mer information om lärlingsersättning på CSN:s webbplats. Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad: 24 juni 2024