Antagning

Vad innebär meritvärde och behörighet? Hur går antagningen till? När får jag mitt antagningsbesked? Läs mer om hur antagningen går till här.

För att du ska kunna bli antagen till en gymnasieutbildning krävs behörighet. Olika program har olika krav på behörighet.

Du är behörig att söka gymnasieutbildning om du är 19 år eller yngre det år du söker. Du ska ha gått färdigt grundskolan eller motsvarande. Du får inte tidigare ha avslutat ett nationellt gymnasieprogram eller avlagt examen från International Baccalaureate Diploma (IBDP).

Om du inte uppfyller behörighetskraven kan du gå ett introduktionsprogram för att uppnå behörighet.

Elever från anpassad grundskola kan söka anpassad gymnasieskola eller vissa av introduktionsprogrammens utbildningar. Mer information kan du få från din SYV. Asylsökande ungdomar har rätt till utbildning i gymnasieskola om utbildningen påbörjats innan personen fyllt 18 år.

Läs mer om behörighet på Skolverkets informationssida. Länk till annan webbplats.

Yrkesprogram

För att kunna söka ett yrkesprogram ska du ha lägst betyget godkänd (E) i svenska/svenska som andraspråk, engelska, matematik och i minst fem andra ämnen.

Högskoleförberedandeprogram

För att söka ett högskoleförberedande program ska du ha lägst betyget godkänd (E) i svenska/svenska som andraspråk, engelska och matematik och i minst nio andra ämnen.

Naturvetenskaps- och Teknikprogrammet måste biologi, kemi och fysik vara bland de nio ämnena.

Ekonomi-, Humanistiska- och Samhällsvetenskapsprogrammet måste geografi, historia, religion och samhällskunskap vara bland de nio ämnena.

Undantag på kravet på godkänd engelska

Om du inte har haft möjlighet att läsa engelska i grundskolan, till exempel om du vistats utomlands, kan undantag göras från kravet på godkänt betyg i engelska vid antagningen till gymnasiet. Detta kräver dock att du uppfyller övriga behörighetskrav till den utbildning du vill gå. Undantaget gäller bara vid antagningen till gymnasiet.

Det är rektor på den sökta gymnasieutbildningen som fattar beslut om dispensen. För att få en gymnasieexamen måste du uppnå godkänt betyg i de engelskakurser du läser under gymnasiet.

Särskilda behörighetskrav

Spetsutbildningar och särskilda varianter kan ha särskilda behörighetskrav.

Introduktionsprogram

Introduktionsprogrammen finns för dig som saknar behörighet till nationellt program.

Programinriktat val

Endast ett av introduktionsprogrammen, Programinriktat val (IMV), har behörighetskrav. Du är behörig att gå IMV om du har betyg i Svenska, matematik/engelska och fyra andra ämnen, eller svenska, matematik, engelska och tre andra ämnen.

Här hittar du viktig information om de olika svarsalternativen på ditt antagningsbesked.

Du svarar genom att tacka JA eller NEJ till ditt slutliga antagningsbesked. Alla måste svara, även du som har fått ditt förstahandsval. Svarar gör du på ansökningswebben Dexter senast den 31 juli.

Det är viktigt att du svarar på ditt antagningsbesked innan den 31 juli. Tackar du NEJ till erbjuden plats riskerar du att stå utan plats då det inte finns någon garanti att du kommer in via reservantagningen.

Information till dig som står som reserv

Vill du stå kvar som reserv till ett högre rangordnat val kan du kryssa i, “Jag tackar JA men vill stå kvar som reserv”.

Det är viktigt att du tänker igenom hur du svarar om du är reserv på något val. Om du exempelvis är reserv på val 1 och antagen till val 2 kan du välja att stå kvar som reserv till val 1. Tänk på att om du då får en plats i reservantagningen på val 1 så mister du din plats på val 2. Om du är nöjd med din plats på val 2 och inte vill vänta på en eventuell plats på val 1 ska du tacka nej till att stå kvar som reserv.

I april görs en preliminär antagning. Den görs för att du ska få veta hur du ligger till i gymnasievalet. Den görs också för att skolorna ska kunna planera inför höstterminen.

Den preliminära antagningen baseras på ditt senaste betyg (höstterminsbetyg för dig som går i nian, slutbetyg från grundskolan för dig som är äldre).

Den 15 april kan du logga in på ansökningswebben Dexter och se ditt preliminära antagningsbesked. Till sökande som är folkbokförda utanför samverkansområdet skickas inloggningsuppgifter med post i början av april.

Länk till ansökningswebben Dexter. Länk till annan webbplats.

Tänk på att även om du blir preliminärt antagen, kan det förändras till den slutliga antagningen. Anledningen kan vara att fler nu sökt samma utbildning som du, eller att betygen har förändrats. Det kan också bero på att en skola bestämt sig för att inte starta en utbildning på grund av för få sökande.

Om du inte blir antagen i den preliminära antagningen beror det på att du inte är behörig till sökt program, eller på att ditt meritvärde inte räckte till. Får du fler betyg eller högre meritvärde vid slutbetyget till sommaren, har du fortfarande chans att blir slutligt antagen i juli.

Den 1 juli ska du logga in på ansökningswebben Dexter för att se ditt besked och svara på det. Du kan bara svara en gång på ansökningswebben Dexter.

Länk till ansökningswebben Dexter Länk till annan webbplats.

Du som bor utanför vårt antagningsområde kommer att få inloggningsuppgifter till vår ansökningswebb Dexter på posten.

Andrahandsmottagen

Om det finns lediga platser efter att de förstahandsmottagna eleverna tagits in kommer andrahandsmottagna elever att tas in.

Val utanför samverkansområdet eller på fristående skola med egen antagning

Om du har val utanför samverkansområdet eller till en fristående skola som har egen antagning får du antagningsbesked från den kommun/skola du har sökt till. Om du får antagningsbesked från flera kommuner/skolor ska du svara på alla.

Vad gör jag om jag inte kommit in någonstans?

Vänd dig till din SYV och be om hjälp att göra ett sent val till ett annat program. Din ansökan hanteras i reservantagningen och du blir antagen i mån av plats.

Saknar du behörighet (godkända betyg) till ett nationellt gymnasieprogram finns det introduktionsprogram på gymnasiet där du kan studera de ämnen du saknar betyg i.

Om det är fler sökande än antal platser till ett program vid den slutliga antagningen blir de som inte blir antagna placerade i en reservkö. I början av augusti påbörjas reservantagning där lediga platser fördelas till elever som står som reserv.

När svarstiden för den slutliga antagningen har passerat vet vi om några elever har tackat nej till sin erbjudna plats och om det då finns lediga platser. Att vara reserv innebär att du kan bil antagen om det uppstår en plats efter att en annan elev har tackat nej till sin erbjudna plats eller blivit erbjuden plats på ett högre rangordnat val.

Reservantagning till lediga platser pågår mellan den 5 augusti och 31 augusti.

Under reservantagningen kan du när som helst inom perioden 5 augusti till 31 augusti bli uppringd. Det viktigt att du finns tillgänglig på det telefonnummer som du har uppgett i din ansökan. Vi kommer att ringa dig om du står på tur för en reservplats.

Övrig information

Meritvärde

Värdet av dina 16 bästa betyg räknas ihop till ett meritvärde och utifrån det värdet rangordnas du tillsammans med övriga sökande.

Du som läst ett modernt språk som språkval får även räkna med det betyget i ditt meritvärde, vilket innebär att du får räkna med 17 betyg.

Betygens värde är:

A:20 B:17,5 C:15 D:12,5 E:10 F:0

Räkna ut ditt meritvärde Länk till annan webbplats.

Färdighetspoäng

Du som söker estetiska programmet kan få extra poäng efter ett färdighetsprov som du kallas till när du gjort din ansökan. Färdighetspoängen räknas in i ditt meritvärde.

Skolor och program som har färdighetspoäng

  • Estetiska programmet inriktning musik, Katedralskolan Växjö
  • Estetiska programmet inriktning musik, AMB Tingsryd

Urval

Om det är fler sökande till ett program än antal platser måste ett så kallat urval göras. Det kan till exempel vara 32 platser på ett program och 41 sökande. Då blir de 32 sökanden med högst meritvärde antagna. Övriga placeras i reservkö.

Urvalsreglerna gäller för alla nationella program samt för de sökbara introduktionsprogrammen, det vill säga IMV samt IMY anordnat för en grupp av elever.

Rapportering av betyg

Du behöver inte skicka in dina betyg till gymnasieantagningen, det gör din grundskola.

Statistik

Här finns statistik över hur många sökande och antagna det är till olika program och skolor samt vilka jämförelsetal som är aktuella.

Tänk på att det är statistik som ändras från år till år. Det som krävdes ett år för att komma in på en utbildning, kan ändras till året efter. Allt beror på hur många som söker och vilket meritvärde de som söker har.

Antagningsstatik för gymnasieantagningen hittar du på webbplatsen Gymnaisum Kronoberg:

Antagningsstatistik - Gymnasium Kronoberg Länk till annan webbplats.

Omkring 15 april släpps preliminär antagningsstatisk på webbplatsen ovan och omkring 1 juli kommer den slutgiltiga antagningstatistiken.

Senast uppdaterad: 24 juni 2024