El- och energiprogrammet

Är du teknikintresserad och sugen på att jobba direkt efter gymnasiet? El- och energiprogrammet vid Teknikum är en bred yrkesutbildning för dig som vill arbeta inom data- eller elbranschen.

Hos oss får du de teoretiska och praktiska grundkunskaperna som gör att du kan arbeta inom många olika yrken, till exempel nätverkstekniker, elinstallatör, automationstekniker och servicetekniker.

El- och energiprogrammet är i första hand yrkesförberedande men ger även en bra grund för vidare studier inom teknikområdet. Under tiden på Teknikum har du möjlighet att läsa fördjupningsnivåer i svenska och engelska vilket ger dig högskolebehörighet.

På El- och energiprogrammet lär du dig att arbeta både praktiskt och teoretiskt. Kurserna ger de grundkunskaper du behöver, oavsett inriktning. Du får sedan fördjupa ditt intresse genom inriktningskurser och programfördjupning. Arbetsplatsförlagt lärande (APL) är en viktig del i utbildningen som knyter ihop teori och praktik.

YouTube Visningbild
YouTube Visningbild

Automation

Inriktningen för dig som är intresserad av att kombinera datoranvändning med andra teknikområden.

Du får lära dig att arbeta med automatiska maskiner och robotar som har avancerade styr- och reglersystem. Många av dessa finns i den moderna industrin men du kan även arbeta inom flera andra områden. Samtidigt som du lär dig detta får du grunden för elbehörighet, så att du kan arbeta som elektriker inom industrin eller på andra arbetsplatser. En del av utbildningen förläggs på utbildningscentret EPIC.

APLknyter ihop teori och praktik och omfattar minst 15 veckor av utbildningstiden.

Teknikcollege

Inriktningen automation ingår i Teknikcollege, som är ett samlingsbegrepp för utbildningar med teknisk inriktning på gymnasial och eftergymnasial nivå. Det är en kvalitetsstämpel som visar att kommuner, skolor och företag i regionen samverkar för att utveckla utbildningar som kan tillgodose teknikindustrins behov av kvalificerad arbetskraft. För att bli certifierade av Teknikcollege måste regionen och skolorna leva upp till ett antal krav från Industrikommittén.

Framtid

Efter utbildningen kan du bland annat arbeta som:

 • Automationstekniker
 • Ventilationstekniker
 • Programmerare av styrsystem
YouTube Visningbild

Dator-och kommunikationsteknik

Inriktningen för dig som är intresserad av att bygga, installera och administrera datornätverk.

Du får grundläggande kunskaper om datorer, nätverk och de vanligaste programvarorna inom pc-världen. Utbildningen omfattar både hård- och mjukvara. Du får också möjlighet att ta certifikat vid Cisco Networking Academy.

Framtid

Du kan efter utbildningen bland annat arbeta som:

 • Nätverkstekniker
 • Datortekniker
YouTube Visningbild

Elteknik

Inriktningen för dig som är intresserad av att göra elinstallationer inom alla förekommande byggnationer.

Du lär dig om kraft, belysning och teleinstallationer samt service och felsökning på förekommande elanläggningar. Du lär dig om larm och övervakning. Du lär dig också installera el i bostäder, kontor och industri. Du lär dig installera, felsöka och reparera olika maskiner. Efter praktik kan du få ECY:s (Elektrikernas Centrala Yrkesnämd) certifikat för elektriker.

Framtid

Du kan efter utbildningen bland annat arbeta som:

 • Installationselektriker
 • Larmtekniker
 • Serviceelektriker

Kontakter

 • Teknikum

  0470-419 00

  teknikum@vaxjo.se

  Besöksadress

  Besöksadress

  Gamla Norrvägen 6-8, Växjö

  Postadress

  Postadress

  Växjö kommun

  Teknikum

  Gamla Norrvägen 6-8

  352 43 Växjö

Senast uppdaterad: 26 juni 2024